Meteen naar de inhoud

Informatie over werk en carriere

Minimumloon

Ben je jonger dan 22 jaar en naast je studie aan het werk? Dan heb je recht op het minimumloon (WML). Op de website van de Rijksoverheid  kun je controleren of je niet te weinig betaald krijgt. Als je nog studeert en studiefinanciering ontvangt, mag je onbeperkt bijverdienen, tenzij je onder de oude regeling valt. Twijfel je of je onder de oude regeling valt? Klik op de blauwe knoppen om verder te lezen.

Belasting terugvragen

Op jouw inkomen wordt belasting ingehouden. Studenten betalen vaak meer belasting over hun loon dan uiteindelijk hoeft. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat je het hele jaar werkt. Dat is voor studenten meestal niet zo en daardoor kun je vaak geld terug krijgen. Op Nibud.nl vind je meer informatie over belasting terugvragen. Terugvragen regel je zelf op Belastingdienst.nl. Klik op de blauwe knoppen voor meer informatie.

Ik zoek werk na mijn studie

Er zijn verschillende mogelijkheden om werk te vinden. Vacatures staan in de krant, een vakblad of internet. Kijk bijvoorbeeld op www.werk.nl. Je kunt je ook inschrijven bij een uitzendbureau, gebruikmaken van je eigen netwerk of langsgaan bij bedrijven om te vragen of zij werk voor je hebben. Weet je nog niet welk beroep goed bij je past? Dan kun je bij het Loopbaanplein Oost Achterhoek in Winterswijk een test doen om daarachter te komen. Het Loopbaanplein biedt tevens scholing, geeft sollicitatietips en helpt je in de zoektocht naar werk.

Ik wil een eigen bedrijf beginnen

Ben je van plan een bedrijf te starten? Wil je advies over zaken in jouw onderneming? Je kunt hiervoor terecht bij de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ). Naast advies en coaching kun je bij de ROZ trainingen volgen en ondersteuning krijgen bij jouw administratie, leningen en financiële vraagstukken.

Als je een eigen bedrijf start, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel ondersteunt ondernemers bij de opstart en ontwikkeling van hun bedrijf door het aanbieden van informatie, het geven van seminars en individuele adviesgesprekken.

Bijstandsuitkering

Tot 27 jaar wordt er van je verwacht dat je werkt of studeert. Als het niet lukt om een baan te vinden en je volgt geen opleiding dan kun je een bijstand uitkering aanvragen. De medewerker van Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) verwacht van je dat je werk zoekt of gaat studeren. Mocht dit onverhoopt niet lukken en je komt in aanmerking voor een uitkering, dan wordt van je verwacht dat je er alles aan doet om snel een eigen inkomen te regelen.

Aan een uitkering zijn regels verbonden. Deze staan op de website van de Rijksoverheid. Als je aan de regels voldoet dan kun je een aanvraag Algemene Bijstand indienen via de website werk.nl. Klik op de blauwe knoppen onderaan de tekst om verder te lezen.

 

 

Info minimumloon 2020 Sociaal minimum 2020 Info bijverdienen Info belasting teruggave Website werk.nl Website ROZ Website Kamer van Koophandel Info recht op bijstand Website SDOA
Moeilijk: rondkomen van het minimumloon!

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties