Meteen naar de inhoud

Informatie over een huis huren of kopen

Ga je studeren en op jezelf wonen? Een eigen stek in een studentenstad of je blijft in Winterswijk. Natuurlijk heb je er veel zin in! Je moet best veel regelen van tevoren. Veel jongeren huren een kamer van een particuliere verhuurder. Naast particuliere verhuurders zijn er ook grotere woningcorporaties die zich bezighouden met studentenhuisvesting of huisvesting voor jongeren. In Winterswijk is De Woonplaats de woningcoöperatie die woningen voor jongeren verhuurd.

Het kan zijn dat je in plaats van huren een woning wilt kopen.

Huis huren

Ga je uit huis en is het lastig een studentenkamer te vinden? Dan kun je overwegen om een woonruimte te huren. Ook als je al aan het werk bent en op jezelf wilt wonen, is huren wellicht een verstandige optie. Het is minder risicovol dan kopen. Je zit niet aan het huis vast en je hebt geen onderhoudskosten. In Winterswijk is De Woonplaats de woningcorporatie die woning aanbiedt, ook voor jongeren. Regelmatig zijn er woningen beschikbaar voor jongeren. Deze woning hebben een lagere huurprijs en zijn vaak wat kleiner; een goede plek om te starten. Klik op de blauwe knop om hier meer over te lezen.

Als je huurt en een laag inkomen hebt, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Het kan de moeite waard zijn dit goed uit te zoeken. Je kunt een proefberekening maken door op de blauwe knop te drukken.

Particuliere verhuur

Particuliere verhuur betekent dat mensen eigenaar zijn van een woning en deze langdurig of tijdelijk verhuren. Je vindt advertenties van woningen op marktplaats, het prikbord van de supermarkt, de makelaar  of bijvoorbeeld facebook.

Sociale huurwoningen

Woningcorporaties verhuren sociale huurwoningen. Je kunt een sociale huurwoning huren als je inkomen onder een bepaald bedrag ligt. Zoek je een sociale huurwoning? Kijk eerst of je aan de regels voldoet. Bij een sociale huurwoning kan het zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag.Tegenwoordig bieden we ons woningaanbod, samen met 12 andere woningcorporaties, aan op WoningHuren.nl. Woningzoekenden kunnen zich inschrijven op WoningHuren.nl en op deze site ook reageren op woningen. Alle informatie hierover vindt de woningzoekende op onze website of op WoningHuren.nl.

Geen urgentie in Winterswijk

Binnen het woonruimteverdeelsysteem van De Woonplaats wordt geen urgentie toegepast. Hoe snel je een woning vindt, hangt af van je eigen activiteit en woonwensen. Hoe specifieker de woonwens, hoe langer het kan duren voor u een woning toegewezen krijgt.

Speciale situaties

In heel bijzondere situaties kan een  woning worden toegewezen buiten het woonruimteverdeelsysteem om. De Woonplaats heeft met enkele zorgpartijen en De Post convenanten afgesloten. Dit kan alleen in situaties waarbij veel problemen spelen en een woning onderdeel is van de hulpverlening. Een plan en doelen in de hulpverlening moeten ook aanwezig zijn. Hulpverlening alleen en behoefte aan een (andere) woning is niet voldoende. Hoe vervelend ook, situaties waarbij het vooral gaat om het krijgen van een woning, vallen niet onder de speciale situaties. Bijvoorbeeld scheiden of problemen thuis. Dit kan heel naar zijn, maar geen reden voor de inzet van een speciale woning.

Vrije sector huurwoningen

Dit zijn woningen die veelal door bedrijven of particulieren worden verhuurd. Het grote verschil met sociale huurwoningen is dat er voor vrije sector huurwoningen geen maximumprijs geldt. Daarnaast komt het vaker voor dat je geen huurtoeslag kunt aanvragen. Huur woningen via een particuliere verhuurder vind je op verschillende manieren: via een makelaar, marktplaats of een advertentie voor het raam.

Huurtoeslag

Heb je een baan of uitkering en huur je zelfstandig woonruimte? Als je een laag inkomen heeft kan het zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit kun je aanvragen via de Belastingdienst. Meer informatie over huurtoeslag kun je lezen door op de blauwe knop te klikken.

Huis kopen

Wil je een huis kopen? Dan is het goed om eens de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Laat je eerst goed informeren. Er komen veel financiële verplichtingen bij het kopen van een huis kijken. Ook moet je diverse zaken regelen. Naast een hypotheek heb je te maken met verzekeringen, kosten voor de inrichting, het onderhoud en eventuele verbouwing. Maar …. een eigen huis is ook leuk! Je kunt het maken zoals jij het wilt!

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een woning kopen?

  • Kijk voor informatie over de voor- en nadelen van het kopen van een woning op de website van het Nibud.
  • Misschien willen jouw ouders garant staan of (samen met jou) een huis kopen en de financiering regelen. Het is verstandig de mogelijkheden te bespreken met een hypotheekadviseur.
  • Op de site van Vereniging Eigen Huis vind je veel informatie over het kopen van een huis.
  • De gemeente Winterswijk maakt koopwoningen voor starters bereikbaar met het aanbieden van de starterslening. Deze stimuleringsmaatregel geldt voor zowel bestaande woningen als nieuwbouw.

 

 

Info voor- en nadelen kopen Website Vereniging Eigen Huis Website SVN (starterslening) Kan ik huurtoeslag krijgen Website De Woonplaats

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties