Meteen naar de inhoud

Informatie over mantelzorg en werk

Combineert u mantelzorg met een baan? Dan is het verstandig om de situatie te bespreken met uw werkgever. De zorgtaken kunnen soms zware belasting met zich meebrengen. Ook kan het voorkomen dat u moet verzuimen vanwege een ziekenhuisbezoek, omdat u iets moet regelen met de thuiszorg of voor aanpassingen in huis. Uw werkgever kan hiermee rekening houden, wellicht zijn uw werktijden anders in te delen of kunt u overuren opnemen. Informeer ook of er verlofregelingen zijn.

Mantelzorg en verlof

Als mantelzorger kunt u gebruikmaken van verschillende wettelijke vormen van verlof, zoals kortdurend en langdurig zorgverlof en kort verzuim- of calamiteitenverlof. Naast de wettelijke vormen van verlof kunnen er ook afspraken over mantelzorg in uw cao staan.

Kortdurend zorgverlof

U kunt kortdurend zorgverlof opnemen als u een thuiswonend ziek kind of uw zieke partner met wie u samenwoont moet verzorgen. U kunt ook zorgverlof op nemen om uw ouders te verzorgen. U vraagt kortdurend zorgverlof aan bij uw werkgever. Uw werkgever kan het kortdurend zorgverlof alleen weigeren als door uw verlof het bedrijf of de organisatie in ernstige problemen komt. In uw bedrijf kan een afwijkende afspraak zijn gemaakt, kijk dus altijd in de cao en personeelsregeling. Zijn er geen afwijkende afspraken, dan geldt bovenstaande.

Langdurend zorgverlof

Langdurend zorgverlof is verlof dat u kunt opnemen als u langere tijd voor kind, partner of ouder moet zorgen, die levensbedreigend ziek is. Levensbedreigend ziek betekent dat het leven van die persoon op korte termijn ernstig in gevaar is. U vraagt langdurend zorgverlof schriftelijk aan bij uw werkgever. Hier zijn voorwaarden aan verbonden.

Kort verzuim of calamiteitenverlof

Kort verzuim of calamiteitenverlof is het recht op kort verlof wanneer u door plotselinge calamiteiten niet kunt werken. Omdat er achter calamiteitenverlof spoed zit, heeft u vaak geen tijd om het verlof tijdig aan te vragen. Neem daarom in ieder geval zo snel mogelijk contact op met uw werkgever wanneer u calamiteitenverlof wilt opnemen. Vertel hem hoeveel tijd u nodig denkt te hebben. U kunt meer lezen over de verlofregelingen op de website van de Rijksoverheid en op de website van Mezzo.
 

 

Info Rijksoverheid: zorgverlof Info verlofregelingen Mezzo

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties