Meteen naar de inhoud

Informatie over wat een mantelzorger is

 

Verleent u langdurig onbetaald zorg aan een familielid, een buur, vriend of andere naaste met een ziekte of handicap? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorg is vaak langdurig en intensief. In de meeste gevallen gaat het om verzorging en ondersteuning van meer dan acht uur per week of duurt de zorg langer dan drie maanden achtereen. Mantelzorgers zijn geen professionele hulpverleners, maar hebben een persoonlijke band met degene voor wie zij zorgen. De zorg varieert van regelmatig boodschappen doen tot 24 uur zorg per dag.

Mantelzorg is vaak emotioneel belastend. U ziet hoe een naast verandert; fysiek en emotioneel. Misschien kan uw naaste moeilijker bewegen of niet meer uit bed komen. Of u merkt dat de relatie anders wordt en het karakter van uw naaste verandert. Dit zijn moeilijke situaties waarin het normaal is om ondersteuning te vragen.

Jonge mantelzorgers

Bij mantelzorgers wordt vaak gedacht aan ouderen die zorgen voor hun partner of volwassenen kinderen die voor hun ouders zorgen. Maar in de praktijk zijn er ook heel wat jonge mantelzorgers. Zij zorgen voor een ouder die bijvoorbeeld ernstig ziek is of een depressie heeft. Dat is een grote verantwoordelijkheid en vaak ook last op de schouders.

VIT-hulp bij mantelzorg

In Winterswijk is de hulp aan mantelzorgers ondergebracht bij VIT-hulp bij mantelzorg. VIT-hulp bij mantelzorg verzorgt praktische ondersteuning. U kunt bij VIT-hulp bij mantelzorg onder andere terecht voor informatie, advies en begeleiding, emotionele steun en praktische hulp, bijvoorbeeld door de inzet van een zorgvrijwilliger.

Bij VIT-hulp bij mantelzorg werken mantelzorgconsulenten. Zij luisteren naar uw verhaal en denken mee hoe de situatie iets makkelijker kan worden gemaakt. Marjan Roerdinkveldboom is mantelzorgconsulent en werkt bij VIT-hulp bij mantelzorg. Zij houdt elke vrijdagochtend tussen 9.00 en 10.30 uur spreekuur in de Post aan de Balinkesstraat 4. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt tijdens het spreekuur bij haar binnenlopen met al uw vragen op het gebied van mantelzorg.

Voor meer informatie kunt u de website van VIT-hulp bij mantelzorg lezen. Klik op de blauwe knop.

 

Website VIT-hulp bij mantelzorg Website MantelzorgNL

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties