Meteen naar de inhoud

Informatie over peuterspeelzaal en kinderopvang

Peuterspeelzaal

Is uw kind twee jaar? Dan is het mogelijk om hem of haar op te geven voor de peuterspeelzaal, een plek voor kinderen tot 4 jaar. Hier leren ze zich spelenderwijs te ontplooien en om te gaan met leeftijdsgenootjes. Van lezen, knutselen, puzzelen tot buitenspelen. De peuterspeelzaal stimuleert uw kind zowel op motorisch als op sociaal-emotioneel, creatief en verstandelijk gebied. Dat maakt de stap naar de basisschool makkelijker. Wilt u meer weten over de peuterspeelzalen in Winterswijk? Kijk dan in de gemeentegids.

Kinderopvang en buitenschoolse opvang

Werken u en uw partner en heeft u behoefte aan kinderopvang? Een kinderdagverblijf verzorgt professionele opvang van kinderen tussen 0 en 4 jaar. In een kinderdagverblijf staat de zorg voor kinderen voorop. Het is ook leerzaam. Kinderen maken contact met andere kinderen en worden spelenderwijs voorbereid op de basisschool. Een buitenschoolse opvang is er voor kinderen van 04 tot 12 jaar. Het gaat dan om opvang voor school en eventueel na schooltijd.

Neem eens een kijkje bij de verschillende kinderdagverblijven in Winterswijk om te kijken wat het best bij u en uw kind(eren) past. Voor de adressen van kinderopvangorganisaties in Winterswijk kijkt u in de digitale gemeentegids. Klik op de blauwe knop.

Wilt u meer weten over hoe de kinderopvang in Nederland is geregeld? Lees dan verder op de website van de Rijksoverheid.

Gastouderopvang

Een gastouder vangt kleinschalig kinderen van 0 tot 13 jaar op in zijn of haar eigen huis. Een gastouderbureau brengt ouders en gastouders met elkaar in contact. Het bureau werft gastouders en selecteert op geschiktheid. Heeft u zelf een gastouder gevonden, bijvoorbeeld een buurvrouw, grootouder of vriendin, dan kunt u samen inschrijven. Het gastouderbureau regelt dan de administratie en zorgt dat de opvang voldoet aan de wettelijke eisen. Gastouderopvang via een geregistreerd gastouderbureau valt onder de Wet Kinderopvang. Zoekt u een geregistreerde gastouderopvang in Winterswijk? Kijk dan in de digitale gemeentegids.

Opvang voor kinderen met beperking of achterstand

Voor kinderen met een beperking, ontwikkelingsachterstand of chronische ziekte is er speciale dagopvang mogelijk. Kijk voor de mogelijkheden in Winterswijk in de digitale gemeentegids.

Spraak- en taalontwikkeling

Spelenderwijs leren kinderen beter praten en taal gebruiken. Ouders spelen hierbij een grote rol. De manier waarop u speelt en praat met uw kind heeft veel invloed op zijn of haar ontwikkeling. Het kan zijn dat uw kind laat is met praten, ieder kind is anders. Bij sommige kinderen verloopt de taalontwikkeling minder goed. Sommige peuterspeelzalen en kinderdagverblijven besteden extra aandacht aan het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen. Ze hebben daarvoor speciale taalprogramma’s (VVE). Misschien heeft uw kind extra begeleiding nodig om zich te kunnen ontwikkelen of de taal te leren. U kunt uw vragen of zorgen bespreken met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het Consultatiebureau Yunio of met de huisarts.

Yunio heeft taalcoaches. Dit zijn vrijwilligers die helpen om uw kind de Nederlandse taal beter te leren. Vraagt het aan een medewerker van Yunio.

Kinderopvangtoeslag

De opvang op het kinderdagverblijf valt onder de Wet Kinderopvang. U betaalt een bedrag en krijgt zeer waarschijnlijk een bedrag terug via de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Hierdoor betaalt u een stuk minder. Alleen voor opvang die valt onder de Wet Kinderopvang is het mogelijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst. Klik op de blauwe knop.

 

 

 

Digitale Gemeentegids Info Rijksoverheid: Kinderopvang Info Belastingdienst: Kinderopvangtoeslag

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties