Meteen naar de inhoud

Informatie over taal

Als u in Nederland komt wonen, is het belangrijk dat u snel de Nederlandse taal leert. Als u de taal beheerst is het makkelijker om werk te vinden. Het is ook makkelijker om een doktersbezoek te brengen en vrienden te maken. De bedoeling is dat u taalles neemt. U leert de taal dan spreken en schrijven. Als u met Nederlandse mensen praat, leert u de taal sneller. Op de website van de Rijksoverheid staat wie er verplicht moeten inburgeren. Klik op de blauwe knop om verder te lezen.

Inburgeren

U bent verplicht om in te burgeren. Dit betekent dat u de Nederlandse taal gaat leren en de samenleving leert kennen. Het leren van basisvaardigheden als taal, rekenen en het werken met de computer zijn nodig om uw plek te vinden in de maatschappij. U moet de inburgering zelf regelen en ook zelf de kosten betalen. Bent u vluchteling? Heeft u geen familie in Nederland? Dan krijgt u hulp. In Winterswijk kan Vluchtelingenwerk Oost-Nederland u helpen. De Stichting ondersteunt u bij de inburgering. Klik op de blauwe knop om de website van Vluchtelingenwerk te bezoeken.

De inburgeringscursussen worden gegeven door het Graafschap College of SIPI. U mag zelf weten waar u de inburgeringslessen volgt. Ga naar de website van de organisatie voor meer informatie.

Wilt u meer weten over inburgeren? Kijk op dan op de website Inburgeren.

Taalhuis Achterhoek

Heeft u naast de inburgeringscursus hulp bij lezen en schrijven nodig? Dan kunt u terecht bij Taalhuis Achterhoek. U kunt zich aanmelden via het speciale telefoonnummer 088 – 006 2999 of door een mail te sturen naar info@taalhuisachterhoek.nl Er zal dan worden gekeken welke taalvrijwilliger u kan helpen. Deze taalvrijwilligers worden opgeleid met een methode die ontwikkeld is door Stichting Lezen & Schrijven. Klik voor meer informatie op de blauwe knop van website Taalhuis of Stichting Lezen & Schrijven.

Taalmaatje Gilde Winterswijk

Bent u nieuwkomer en kent u al een beetje Nederlands? Ontmoet u weinig Nederlanders om de taal goed te leren spreken? Dan bent u van harte welkom om u aan te melden bij Gilde Winterswijk. Hier helpen vrijwilligers u om beter Nederlands te leren spreken. Zo kunt u zich als nieuwkomer sneller thuis voelen en kennis krijgen van de Nederlandse taal. Voor aanmeldingen kunt u terecht bij Gilde. Klik op de blauwe knop om naar de website van Gilde Winterswijk te gaan voor meer informatie.

Goede Buur

De vrijwilligers van Goede Buur maken u wegwijs in Winterswijk, deze vrijwilligers noemen wij “een maatje”. De bedoeling is dat u samen met uw maatje leuke dingen gaat doen zodat u Nederland en Winterswijk beter leert kennen. Ook kunt u met een maatje bespreken wat u bezig houdt , zo leert u vlugger de Nederlandse taal en je maatje kan je helpen met de vragen beantwoorden. Het is leerzaam én gezellig. Wilt u dat een vrijwilliger uw maatje wordt, mail naar de coördinator van Goede Buur. Klik op de blauwe knop.

Vrijwilligerspunt Winterswijk

Door vrijwilligerswerk te doen ontmoet u andere mensen. Op deze manier kunt u de taal beter leren. In Winterswijk is het Vrijwilligerspunt hét centrale punt voor vrijwilligerswerk. Wilt u vrijwilligerswerk doen? U kunt de website bezoeken of een bezoek brengen aan het Vrijwilligerspunt. Klik op de knop onderaan de tekst om naar de website te gaan.

Activiteiten nieuwkomers

Er zijn in Winterswijk ook verschillende activiteiten die u kunt doen om Nederlanders te ontmoeten en op die manier de taal te leren. U kunt bijvoorbeeld (vrijwilligers)werk doen of lid worden van een sport- of muziekvereniging. Er zijn ook speciale activiteiten waar nieuwkomers Nederlanders ontmoeten zoals het Praatcafé bij Den Angang of u kunt samen koken en eten. Kijk voor de activiteiten van Den Angang op de website.

 

Info inburgering Website Vluchtelingenwerk Website SIPI Website Graafschap College Website Inburgeren Website Taalhuis Website Taalmaatje Info activiteiten Den Angang Mail Goede Buur Website Vrijwilligerspunt Stichting Lezen en Schrijven Woordenboek

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties