Meteen naar de inhoud

Informatie over vervoer

Veel ouderen krijgen op den duur last van bewegen. Lopen wordt moeilijker. Herkent u dat? Er zijn mogelijkheden om te zorgen dat u zich toch kunt verplaatsen.

Hulpmiddelen

Kleine hulpmiddelen kunnen het lopen een stuk aangenamer maken. Bijvoorbeeld een wandelstok, elektrische fiets of rollator. Sommige hulpmiddelen worden vergoed, van sommige hulpmiddelen wordt verwacht dat u ze zelf aanschaft. Een stok, rollator of elektrische fiets worden bijvoorbeeld vaak niet vergoed. Wilt u meer informatie over welke hulpmiddelen er zijn? U kunt de website van de Hulpmiddelenwijzer raadplegen voor meer informatie. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunnen eventueel hulpmiddelen worden vergoed. U kunt met een medewerker van de Post bespreken wat uw situatie is en welke mogelijkheden er zijn. Klik op de blauwe knoppen onder aan de tekst om verder te lezen.

Tijdelijke hulpmiddelen kunt u huren of lenen bij de Thuiszorgwinkel in het SKB. U kunt voor openingstijden en contact de website raadplegen.

Hulpmiddelen kunt u nieuw aanschaffen, maar ook tweede hands. De laatste jaren is te zien dat dit steeds gangbaarder wordt. Hulpmiddelen leveranciers verkopen op deze manier tweede hands exemplaren. Heeft u interesse? Klik op de blauwe knop onderaan de tekst.

 

Openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer (OV) kunt u naar uw bestemming reizen. Bijvoorbeeld met de bus of de trein. Veel vervoerders hebben hun vervoersmiddelen aangepast voor mensen met een beperking. Voor het reizen met het openbaar vervoer heeft u een OV-chipkaart nodig. Hiermee reist u met de bus, de tram en de trein. U kunt de kaart opladen met uw betaalpas. Bent u ouder of heeft u een beperking? Dan kunt u soms korting krijgen als u met het openbaar vervoer reist.

Kunt u niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? De OV-begeleiderskaart is bedoeld voor reizigers die niet zonder eigen begeleider met het openbaar vervoer kunnen reizen. Met een OV-begeleiderskaart reist één begeleider gratis met u mee. Bijvoorbeeld een mantelzorger. U kunt voor uw reis op internet bekijken hoe toegankelijk de stations en perrons zijn waar u naar toe wilt. Klik op de blauwe knoppen om verder te lezen.

ZOOV – regiotaxi

Als het voor u niet mogelijk is om via het reguliere openbaar vervoer (trein of bus) naar de plaats van bestemming in de Achterhoek te reizen, biedt ZOOV een passende oplossing. De taxibussen van ZOOV zijn geschikt voor hulpmiddelen zoals een rollator, scootmobiel of rolstoel. Bij de reservering moet u aangeven dat u een hulpmiddel gebruikt.  De taxi van ZOOV rijdt van deur tot deur binnen uw regio. De bussen rijden elke dag van de week van 06:00 tot 01:00 uur. U deelt de taxibus met andere passagiers. U kunt meer informatie vinden op de website. Klik op de blauwe knop onderaan de tekst.

Als u een indicatie hebt voor ZOOV vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning, reist u tegen een goedkoper tarief. Heeft u vragen over een indicatie voor ZOOV? Bezoek de Post en bespreek met een medewerker de mogelijkheden.

Valys

Buiten de regio kunt u reizen met Valys. Valys is door de Rijksoverheid ingesteld taxivervoer. De taxi van Valys is er voor de grotere afstanden (verder dan 5 OV-zones vanaf het woonadres). Naast het Valys taxivervoer biedt het bedrijf ook verschillende mogelijkheden om de taxi te combineren met de trein. Kijk voor meer informatie op  de website van Valys door op de blauwe knop te klikken.

Parkeren voor gehandicapten

Bent u minder mobiel? Lukt het niet meer om bijvoorbeeld van de parkeerplaats de supermarkt te bereiken? Er zijn speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Ga voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats naar de Post. Een medewerker bespreekt met u uw situatie en de mogelijkheden.  Lees voor meer informatie over de gehandicaptenparkeerkaart ook verder op de website van gemeente Winterswijk.

 

Website hulpmiddelenwijzer Website de Post Website Thuiszorgwinkel Website Hulpmiddelenoutlet Website OV begeleiderspas Website NS Website ZOOV Website Valys Info gehandicapten parkeerkaart Website Arriva

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties