Meteen naar de inhoud

Informatie over woning aanpassen en hulpmiddelen

Woning aanpassen

Als u ouder wordt, kan uw huis of buurt minder geschikt zijn. Zo kan uw huis of tuin te groot zijn of wellicht kunt u de trap niet meer op. Soms zijn winkels of de huisarts niet in de buurt. Of misschien voelt u zich eenzaam. Uw woning aanpassen kan een oplossing zijn. Verhuizen is een andere mogelijkheid. Een deel van de hulpmiddelen kunt u vaak zelf goed regelen. Bijvoorbeeld een beugel in het toilet om makkelijker en veiliger op te staan. Heeft u niemand in uw buurt die een beugel kan bevestigen? De Klussendienst in Winterswijk helpt u graag om dit voor elkaar te krijgen. Leer verder over de klussendienst door op de blauwe knop te klikken.

Er zijn woningaanpassingen die groot en ingrijpend zijn, die vaak zelf moeilijk te realiseren zijn. De Wet maatschappelijke ondersteuning kan hierin mogelijk uitkomst bieden. Bespreek uw situatie met een medewerker van de Post. De Post heeft inloopspreekuur op werkdagen van 09.00 – 12.00. U kunt hen ook een berichtje sturen of mailen om een afspraak te maken. Klik voor de contactgegevens op de blauwe knop onderaan de tekst.

Blijverslening

Heeft u plannen om te verbouwen, zodat u nog lang en prettig in uw huis kunt blijven wonen? Of wilt u kleinere verbeteringen doorvoeren, waardoor uw huis nog veiliger en comfortabeler wordt? Vanaf 1 januari 2018 kunt u daarvoor de ‘Blijverslening’ aanvragen. Deze lening met gunstige voorwaarden is bedoeld voor de financiering van woningverbeteringen die uw huis levensloopbestendig maken.

De ‘Blijverslening’ is er speciaal voor mensen die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en daar ook in willen investeren. De lening is niet aan leeftijd gebonden. Ook kunnen woningaanpassingen voor bijvoorbeeld een inwonend gezinslid ermee worden gefinancierd. U kunt bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een traplift, het weghalen van drempels of het creëren van de slaapkamer op de begane grond. In totaal wordt er een bedrag van € 500.000,00 beschikbaar gesteld via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

Hulpmiddelen

Kleine hulpmiddelen kunnen het lopen een stuk aangenamer maken. Bijvoorbeeld een wandelstok, elektrische fiets of rollator. Sommige hulpmiddelen worden vergoed, van sommige hulpmiddelen wordt verwacht dat u ze zelf aanschaft. Een stok, rollator of elektrische fiets worden bijvoorbeeld vaak niet vergoed. Wilt u meer informatie over welke hulpmiddelen er zijn? U kunt de website van de Hulpmiddelenwijzer raadplegen voor meer informatie. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kunnen eventueel hulpmiddelen worden vergoed. U kunt met een medewerker van de Post bespreken wat uw situatie is en welke mogelijkheden er zijn. Klik op de blauwe knoppen onder aan de tekst om verder te lezen.

Tijdelijke hulpmiddelen kunt u huren of lenen bij de Thuiszorgwinkel in het SKB. U kunt voor openingstijden en contact de website raadplegen.

Hulpmiddelen kunt u nieuw aanschaffen, maar ook tweede hands. De laatste jaren is te zien dat dit steeds gangbaarder wordt. Hulpmiddelen leveranciers verkopen op deze manier tweede hands exemplaren. Heeft u interesse? Klik op de blauwe knop onderaan de tekst.

Eigen bijdrage

Wilt u gebruik gaan maken van een hulpmiddel of woningaanpassing vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Het is goed om te weten dat u een eigen bijdrage betaalt. U kunt een proefberekening maken op de website van het CAK. Het CAK int de eigen bijdrage. Klik op de blauwe knop om een proefberekening te maken.

 

Website Klussendienst Contact de Post Website Thuiszorgwinkel Website hulpmiddelen outlet Proefberekening eigen bijdrage Aanvragen Blijverslening

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties