Meteen naar de inhoud

8 Maart 2024: Internationale Vrouwendag Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Daarom extra aandacht voor alle vrouwelijke m…

8 Maart 2024: Internationale Vrouwendag

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Daarom extra aandacht voor alle vrouwelijke mantelzorgers.

Het langer moeten doorwerken, de vergrijzing op de arbeidsmarkt en de arbeidsmarktkrapte maken dat ook steeds meer mensen werk en mantelzorg gaan combineren. Dit veroorzaakt combinatiedruk. Bij vrouwen meer dan bij mannen. Er zijn meer vrouwen dan mannen die werk en mantelzorg combineren.

Werkende mannen verlenen minder vaak mantelzorg dan werkende vrouwen. Het patroon dat vrouwen vaak in een deeltijdbaan werken en mannen vaak in een fulltime baan maakt als het ware dat vrouwen eerder mantelzorg gaan verrichten (Movisie, 2015).

Dat vrouwen meer combinatiedruk ervaren dan mannen heeft te maken met traditionele rol- en zorgpatronen en de zorgidentiteit van vrouwen. Vrouwen zijn pro-actiever in het aanbieden van zorg en vinden de zorgrol ‘normaal’ en ‘vanzelfsprekend’. Maar ook verwachtingen en druk van de sociale omgeving, de zorgvrager incluis, om zorg te verlenen, veroorzaken combinatiedruk.

“Het verdelen van je aandacht: zorg, werk en privé maakt het niet makkelijk. En geeft vooral stress als je merkt dat er geen ruimte is om met je werk te schuiven. Begrip en meeleven werkt heel verlichtend en dan merk ik ook dat ik juist meer energie heb voor mijn werk. Omdat het bespreekbaar is. Het blijft ingewikkeld te combineren, maar het samen kijken naar wat op dat moment kan, geeft je het gevoel dat je er niet helemaal alleen voor staat.”
Wil, 43 jaar, verpleegkundige

‘Ik durfde er niet met mij leidinggevende over te praten, omdat ik bang was dat het tegen mij gebruikt zou worden. Uiteindelijk toch gedaan en zo blij met de reactie van mijn teammanager. Had ik niet verwacht. Denk nu had ik het maar veel eerder verteld, dat had me veel verdriet en stress kunnen besparen.’
Anneke, groepsmedewerker gehandicaptenzorg

Maak het verlenen van mantelzorg daarom bespreekbaar bij je werkgever.
Wil je hierover (of over andere zaken) sparren met onze mantelzorgconsulent, neem dan contact op met Manika Vrijdag. Via mantelzorg@winterswijk.nl of (06) 39 65 73 84

Vandaag is Internationale Vrouwendag, een dag die de sociale, economische, culturele en politieke successen van vrouwen viert. Daarom zijn wij benieuwd: welk succes vier jij vandaag? Wij lezen het hieronder graag!

#vrouwendag2024 #vrouwelijkekwaliteiten #compassie #mantelzorg #wiezorgtervoorjou?

(Feed generated with FetchRSS)


Terug naar Nieuws