Meteen naar de inhoud

Photos from Sociaal Team de Post’s post

21 september Wereld Alzheimer dag

Sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst. Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer.

Zeg je dementie, dan zeg je mantelzorger. Want dementie heb je niet alleen. Als partner, kinderen, vrienden, buren, of wie dan ook uit de omgeving heb je er ook mee te maken. Zij bieden zorg en liefde en een luisterend oor. Maar bieden ook hulp, maken activiteiten mogelijk en denken mee over oplossingen. Ze delen het verdriet en verlichten.

En mantelzorg is geen jas die je te pas en te onpas aan- of uittrekt. Het is een voortdurende verantwoordelijkheid. Ooit vertelde een mevrouw over haar man met dementie. Hij woont in een verpleeghuis. Soms raakt hij verdwaald en dan vindt hij de weg naar het huis waar hij altijd woonde. Als ze niet thuis is dan geven de buren haar een seintje zodat ze naar huis kan komen. Ze lopen dan samen terug naar het verpleeghuis. Ze zei dat ze soms moedeloos wordt van de onrechtvaardigheid die dementie met zich meebrengt. En toch gingen haar ogen glimmen toen ze vertelde dat als ze samen dansen, hij zijn armen om haar heen slaat en ze de man, die ze zo goed kent, weer tegenover zich heeft. Want dansen kan hij nog altijd zoals vroeger.

Bent u mantelzorger voor iemand met Alzheimer, of een andere vorm van dementie? Heeft u behoefte met iemand te spreken over uw situatie, een luisterend oor te vinden of adviezen te krijgen dan kunt u altijd contact opnemen met: Sociaal Team de Post (0543) 543 960 (op werkdagen tussen 09.00 uur – 12.00 uur) of via: mantelzorg@winterswijk.nl. De mantelzorgconsulent of een van de andere medewerkers helpen u graag verder.

(Feed generated with FetchRSS)


Terug naar Nieuws