Meteen naar de inhoud

Week tegen de eenzaamheid Mantelzorgers hebben een groter risico op eenzaamheid. De veranderende relatie tussen mantelzorger en …

Week tegen de eenzaamheid
Mantelzorgers hebben een groter risico op eenzaamheid. De veranderende relatie tussen mantelzorger en zorgvrager: door de afhankelijkheid van zorg kan er een scheve relatie ontstaan. Voor mantelzorgers kan het voelen alsof zij hun partner of ouder zijn kwijtgeraakt. Dit veroorzaakt emotionele eenzaamheid;
De mantelzorger voelt zich niet gezien, gehoord of begrepen: wanneer meerdere mantelzorgers samen voor iemand zorgen, en de meningen verschillen binnen de familie over de zorg voor de zorgvrager, kan dat leiden tot gevoelens van eenzaamheid als een van de mantelzorgers zich niet gezien of gehoord voelt.

Daarnaast kunnen mantelzorgers zich niet gehoord of begrepen voelen door hulpverleners. Zij letten vaak goed op de hulpvraag van de zorgbehoevende. Mantelzorgers zijn geneigd hun eigen hulpvraag of behoeften weg te cijferen waardoor zij gevoelens van eenzaamheid ervaren;

Een krimpend netwerk door langdurig verlenen van intensieve mantelzorgtaken: mantelzorg is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar wel een reden waarvoor mantelzorgers sociale activiteiten af moeten zeggen. Ze zijn sterk aan huis gebonden.

Vanuit vrienden of collega’s is daar niet altijd begrip voor. Het aantal en de kwaliteit van de relaties kunnen daardoor sterk afnemen waardoor sociale eenzaamheid ontstaat.

Tot slot: jonge mantelzorgers
Een speciale groep mantelzorgers zijn de jonge mantelzorgers die in hun thuissituatie opgroeien met een langdurig zieke naaste. Een op de vier jongeren tussen de 12 en 16 jaar krijgt hiermee te maken. Voor veel van hen voelt het verlenen van de zorg als normaal. Toch ervaart deze groep meer gezondheid- en psychische klachten dan leeftijdsgenoten.

Bent u mantelzorger en heeft u behoefte aan een luisterend oor, iemand die ment u meedenkt, u kan informeren en adviseren indien u dat wenst? Neem dan contact op met sociaal team De Post.
Via mantelzorg@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 960 (maandag t/m vrijdag van 9.00 uur – 12.00 uur).

(Feed generated with FetchRSS)


Terug naar Nieuws