Meteen naar de inhoud

Wereld Alzheimer dag Best een bijzondere term eigenlijk, mantelzorg. De term blijkt in het begin van de jaren ’70 bedacht te zij…

Wereld Alzheimer dag
Best een bijzondere term eigenlijk, mantelzorg. De term blijkt in het begin van de jaren ’70 bedacht te zijn. Het geeft aan dat de liefde en zorg voor naasten werkt als een mantel die iemand omhult. Zeg je dementie, dan zeg je mantelzorger. Want dementie heb je niet alleen. Als partner, kinderen, vrienden, buren, of wie dan ook uit de omgeving heb je er ook mee te maken. Zij bieden zorg en liefde en een luisterend oor. Maar bieden ook hulp, maken activiteiten mogelijk en denken mee over oplossingen. Ze delen het verdriet en verlichten.

En mantelzorg is geen jas die je te pas en te onpas aan- of uittrekt. Het is een voortdurende verantwoordelijkheid. Ooit vertelde een mevrouw over haar man met dementie. Hij woont in een verpleeghuis. Soms raakt hij verdwaald en dan vindt hij de weg naar het huis waar hij altijd woonde. Als ze niet thuis is dan geven de buren haar een seintje zodat ze naar huis kan komen. Ze lopen dan samen terug naar het verpleeghuis. Ze zei dat ze soms moedeloos wordt van de onrechtvaardigheid die dementie met zich meebrengt. En toch gingen haar ogen glimmen toen ze vertelde dat als ze samen dansen, hij zijn armen om haar heen slaat en ze de man, die ze zo goed kent, weer tegenover zich heeft. Want dansen kan hij nog altijd zoals vroeger.

Wereld Alzheimer Dag
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft
21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag (World Alzheimer’s Day). Sinds 1994 alarmeert deze internationale dag overheden en beleidsbepalers over dementie als een ernstige gezondheidskwestie omdat de wereld vergrijst. Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer.

Waarom is Wereld Alzheimer Dag nodig?
Nog altijd weten mensen vaak niet hoe ze moeten reageren als ze bijvoorbeeld een verward iemand op straat tegenkomen. Meestal schrikken ze, of vinden ze het moeilijk om in te schatten hoe ernstig de situatie is, maar ‘doorlopen’ is nog altijd de makkelijkste optie. Mensen met dementie hebben vaak moeite met het volledig meedraaien in de maatschappij. Het wordt steeds moeilijker om de deur uit te gaan. ‘Wat nu als ik vergeet waar ik woon’. ‘Wat nu als ik op zoek ga naar mijn auto in de parkeergarage, terwijl ik eigenlijk lopen was?’ Daarom is het nodig om mensen te laten weten wat de ziekte dementie precies inhoudt en hoe ze dit kunnen herkennen.

Alzheimer Nederland roept iedereen op om op Wereld Alzheimer Dag een Vergeet-mij-nietje te dragen. En je foto met Vergeet-mij-nietje te delen via Twitter of de Facebookpagina van Alzheimer Nederland, met daarbij: #samenopWAD.
Zo laten we zien samen sterk te staan en mensen met dementie niet te vergeten!

Bent u mantelzorger? Heeft u behoefte met iemand te spreken over uw situatie, een luisterend oor te vinden of adviezen te krijgen dan kunt u altijd contact opnemen met: Sociaal Team de Post (0543) 54 39 60 (tussen 09.00 uur – 12.00 uur) of via: mantelzorg@winterswijk.nl.

(Feed generated with FetchRSS)


Terug naar Nieuws