Meteen naar de inhoud

Informatie over de middelbare school

Na de basisschool ga je naar de middelbare school. Dat kan praktijkonderwijs, vmbo, havo, vwo, gymnasium of het voortgezet speciaal onderwijs zijn. Het voortgezet onderwijs bereid je voor op het middelbaar beroeps onderwijs, het hoger (beroeps)onderwijs of wetenschappelijk onderwijs (wo). De middelbare school is best spannend. Het is een hele nieuwe omgeving, met nieuwe mensen en een andere manier van werken dan je gewend bent. Er wordt bijvoorbeeld meer zelfstandigheid van je verwacht zoals het inplannen van huiswerk. Het is belangrijk dat je een school kiest die goed bij je past.

Middelbare school kiezen

Je hebt op de basisschool in groep 8 een Cito-toets of een andere eindtoets gedaan en weet je welke schoolsoort het beste bij je past. Het kan best lastig zijn een opleiding en school te kiezen. Om je te helpen bij je keuze organiseren de meeste scholen aan het einde van het schooljaar open dagen. Je kunt de school dan bezoeken en meekijken zodat je kunt ontdekken of je je er thuis voelt. Je kunt ook meer informatie vinden in de schoolgids of op de website van de school. Wil je weten welke middelbare scholen er zijn in Winterswijk? Kijk dan in de gemeentegids. Meer informatie over bijvoorbeeld de kosten van het middelbaar onderwijs en de inhoud van de verschillende richtingen, kun je lezen op de website van de Rijksoverheid.

Speciaal onderwijs

Soms is een school voor speciaal onderwijs beter voor je dan een reguliere middelbare school. Er zijn scholen voor jongeren met een beperking of voor jongeren die problemen hebben met hun gedrag of met leren. De klassen op een speciale school zijn kleiner waardoor de leraar meer tijd en aandacht kan besteden aan jou.

Leerplicht

Van 5 tot 18 jaar ben je leerplichtig. Dit betekent dat je de basis- en middelbare school moet afmaken en vervolgens een opleiding moet volgen tot de startkwalificatie is behaald. De startkwalificatie houdt in dat je een havo-, vmbo- of mbo-diploma op minimaal niveau 2 moet hebben. Deze startkwalificatie moet je voor je 18e jaar hebben behaald.

Geoorloofd schoolverzuim

Er wordt van je verwacht dat je altijd naar school gaat. Natuurlijk kan het voorkomen dat je een keer ziek bent of dat je een bruiloft hebt. In de schoolgids staat vermeld hoe je ouders een vrijstelling kunnen aanvragen en hoe zij jou ziek kunnen melden. Woon je zelfstandig, bijvoorbeeld op kamers of in een internaat? Dan ben je verplicht om zelf ziekte en dergelijke te melden bij de school. De verantwoordelijke persoon, bijvoorbeeld de groepsleider, mag dit ook doen.

Meer informatie over leerplicht vind je onder de blauwe knop onderaan de tekst.

 

 

Website gemeentegids Rijksoverheid: middelbare school Info leerplicht
Filmpje over spijbelen

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties