Wat is De Post?

Bij Sociaal Team de Post kunt u terecht voor vragen over zorg, welzijn, opvoeden en opgroeien. De medewerkers van het Sociaal Team hebben kennis over allerlei onderwerpen en gaan graag met u in gesprek. De Post; denkt mee met al uw vragen.

We zijn er voor alle inwoners van Winterswijk

Soms kom je er zelf of met hulp van de mensen om je heen niet uit. De medewerkers van Sociaal Team de Post denken graag met u mee. U kunt met veel soorten vragen bij Sociaal Team de Post aankloppen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over:

 • Mantelzorger zijn
 • Financiële problemen
 • Administratie op orde houden
 • Het huis schoon maken
 • Gezin en kinderen
 • Vervoer
 • Wonen
 • Licht juridische vragen
 • Scheiding
 • Rouwverwerking
 • Conflict in de buurt
 • Ziekte van uzelf of een naaste
 • Dementie
 • Vrienden maken
 • Vrijwilligerswerk

Bij de Post horen we ook graag uw goede ideeën

Heeft u een initiatief of een idee waarmee u kunt bijdragen aan de verbetering van uw wijk of straat of het welzijn van mensen? U bent van harte welkom om dit met ons te delen. Een medewerker van Sociaal Team de Post denkt graag met u mee. Het loket van de Post is op werkdagen open van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt elke werkdag tussen 09.00 en 12.00 zonder afspraak bij ons binnenlopen en uw vraag stellen. U kunt ook een afspraak maken.

Telefonisch contact Chat met De Post
Onze medewerkers, Onze kracht
Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen over zorg & welzijn

U kunt via verschillende bureaus een huishoudelijke hulp inschakelen. Voorbeelden zijn Alfasens en Handje in huis.

Wanneer u een gezonde partner heeft en/of kinderen boven de 12 jaar, wordt van deze personen verwacht dat zij het huishouden (deels) overnemen. Het kan zijn dat u of uw huisgenoten door beperkingen het huishouden niet meer kunnen doen. Mocht u geen oplossing kunnen vinden, dan kan het zijn dat u vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hulp bij het huishouden kunt krijgen. Voor deze hulp heeft u een indicatie nodig en betaalt u een eigen bijdrage. Heeft u vragen of wilt u meer weten over wat bij uw situatie het meest passend is? U kunt bellen, mailen of langskomen bij de Post.

 

Website CAK Website de Post

Je eigen financiele zaken regelen kan ook een struikelblok zijn, bijvoorbeeld omdat je uitgaven groter zijn dan je inkomsten. Hulp bij schulden kan op verschillende manieren. Stadsbank Oost Nederland helpt bijvoorbeeld met het beheer van het inkomen en maakt afspraken met schuldeisers. Als de schulden erg groot zijn, kunnen zij helpen om een schuldregeling met de schuldeisers te krijgen. Soms gaat dat via de rechtbank. Om je aan te melden kun je de website van Stadsbank Oost Nederland bekijken.

Het kan ook zijn dat je het lastig vindt alle post goed te ordenen. Misschien vindt je het ook lastig om financiële zaken te regelen, bijvoorbeeld om zelf te bellen met de belastingdienst. Humanitas Thuisadministratie kan je helpen om de administratie weer op orde te krijgen. Een vrijwilliger helpt je daarmee, vaak maximaal 1 jaar. Hij of zij leert je hoe u het zelf kunt doen.

Wil je verder lezen over Stadsbank Oost Nederland,  of de thuisadministratie van Humanitas? Klik dan op de roze knop.

 

Website Stadsbank Oost Nederland Humanitas Thuisadministratie Geld op orde

Als je langdurig zorg geeft aan een naaste dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor een ander kan voldoening geven, maar ook zwaar zijn. Bijvoorbeeld omdat je de persoon die zorg nodig heeft niet alleen kunt laten of omdat het moeilijk is om de ander te zien veranderen. Voor mantelzorgers bestaan verschillende soorten ondersteuning. De ondersteuning richt zich erop dat het beter gaat met de mantelzorger. VIT hulp bij mantelzorg biedt hulp aan mantelzorgers met advies, een luisterend oor of themabijeenkomsten. VIT hulp bij mantelzorg heeft op vrijdag van 09.00 – 10.30 spreekuur in de Post.

Wil je meer lezen over VIT hulp bij mantelzorg? Of meer over wat er mogelijk is voor mantelzorgers? Klik dan op de roze knop.

 

VIT hulp bij mantelzorg Info mantelzorgers

Zorgtoeslag

Heb je een laag inkomen? Dan kun je misschien zorgtoeslag krijgen. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van de hoogte van jouw inkomen. Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.  Het aanvragen van de zorgtoeslag doe je op dezelfde site.  Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Deze kun je digitaal aanvragen. Gebruik de roze knoppen onder deze tekst voor de berekening of om toeslagen aan te vragen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de huurtoeslag en of je hier recht op hebt, hangt af van de hoogte van jouw inkomen, hoeveel vermogen je hebt, jouw leeftijd en hoe hoog de huurprijs van jouw woning is. Maak een berekening op de website van de Belastingdienst. Het aanvragen van de huurtoeslag doe je op dezelfde site. Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Deze kun je digitaal aanvragen. Gebruik de roze knoppen onder deze tekst voor de berekening of om toeslagen aan te vragen.

Kinderopvangtoeslag

Als jouw kind (0-12 jaar) naar een geregistreerde vorm van kinderopvang gaat, kom je als werkende of studerende ouder misschien in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Via de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.  Hier kun je ook de kinderopvangtoeslag aanvragen. Wil je meer informatie? Druk dan op de roze knop onderaan de tekst.

Filmpje DigiD aanvragen

Proefberekening toeslagen Toeslagen aanvragen DigiD aanvragen

Voor bijna bij alle dingen die je moet regelen bij een gemeente of belastingdienst heb je een DIGID nodig. Een DIGID is jouw persoonlijke inlogcode. Mensen die niet veel met de computer werken, vinden het soms lastig om een DIGID aan te vragen. Bekijk het filmpje om te weten hoe je een DIGID zelf aanvraagt. Wil je hulp bij het aanvragen van een DIGID? Kom dan langs bij de Post. Een medewerker van de Post helpt je verder.

 

DIGID aanvragen

Een scheiding is natuurlijk ingrijpend voor iedereen die betrokken is. Er zijn verschillende vragen die naar voren komen bij een scheiding: hoe worden de financiën gedeeld? Wie gaat waar wonen? Hoe regel je het samen goed voor de kinderen? Soms lukt het om het samen goed te regelen. Soms is de relatie zo verstoord dat hulp nodig is van buitenaf. Hulp kan bijvoorbeeld komen van een mediator. Een mediator ondersteunt het gesprek waardoor samen afspraken gemaakt kunnen worden. Daarnaast staat de mediator stil bij alle dingen die geregeld moeten worden. Het voordeel van een mediator is dat je niet met advocaten tegenover elkaar staat, maar samen afspraken maakt. Belangrijk is om met elkaar goed na te denken hoe je het samen goed voor de kinderen regelt. Heb je vragen over scheiden? De medewerkers van de Post denken met je mee bij praktische en emotionele zaken. Het Juridisch loket kan je helpen met juridische vragen, klik op de roze knop om naar de website te gaan.

De website Villapinedo geeft waardevolle informatie voor en over kinderen die te maken hebben met een scheiding. Wil je verder lezen? Klik dan op de roze knop.

 

Website Vallapinedo Website Juridisch loket

Bijzondere bijstand is er voor mensen met een laag inkomen. Bijzondere bijstand wordt ingezet voor bijzondere dingen zoals bijvoorbeeld een wasmachine die stuk gaat. Om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen, zijn er een aantal regels. Klik op de roze knop om hier meer over te lezen.

Bij de Post kun je formulieren halen voor de bijzondere bijstand. Heb je hulp nodig met het invullen? Dat kan ook! De Formulierenbrigade houdt op verschillende momenten in de week spreekuur in de Post. Klik op de knop om meer te lezen over de spreekuren van de Post.

Info Bijzondere bijstand Info Spreekuren de Post

Samenleven als buren vraagt rekening met elkaar houden. Bijvoorbeeld door de muziek niet te hard te zetten of door op tijd te stoppen met klussen. Het kan voorkomen dat je last hebt van de buren. Probeer in eerste instantie met elkaar te praten. Waar heb je last van? En wat helpt zodat je geen last meer hebt van elkaar? Misschien kun je ook wel afspraken met elkaar maken over hoe hard de muziek mag staan of wanneer een feestje stopt.

Lukt het niet om samen met de buren tot een oplossing te komen? Vraag dan hulp bij buurtbemiddeling. Een vrijwilliger gaat met jou en je buren in gesprek. De vrijwilliger maakt geen afspraken met je buren, maar probeert jou en je buren samen in gesprek te laten gaan. In dat gesprek is het de bedoeling dat jij en jouw buren elkaar vertellen wat niet goed gaat en kun je samen afspraken maken om de situatie te verbeteren.

Wil je in contact komen met buurtbemiddeling? Klik dan op de roze knop.

 

 

Website Humanitas buurtbemiddeling

Nieuws

Nieuws

Het vrijwilligerspunt was ook aanwezig om AZC en Hakkelerkamp vrijwilligers samen aan de slag te…
Het vrijwilligerspunt was ook aanwezig om AZC en Hakkelerkamp vrijwilligers samen aan de slag te…
22-11-2017

Het vrijwilligerspunt was ook aanwezig om AZC en Hakkelerkamp vrijwilligers samen aan de...

Lees meer

Gezellig. Heb je ook tijd en zin om te helpen?
Gezellig. Heb je ook tijd en zin om te helpen?
21-11-2017

Gezellig. Heb je ook tijd en zin om te helpen? En ook dit...

Lees meer

De Winterswijkse Uitdaging
De Winterswijkse Uitdaging
20-11-2017

Yes, wij zijn verhuisd! http://www.achterhoeknieuwswinterswijk.nl/nieuws/algemeen/182699/-wuh-zijn-verhuisd-

Lees meer

Agenda

Sport in de Alma
06-12-2017
Sport in de Alma

Deze middag gaan we de groep in 4’en opsplitsen...

Lees meer

“Kom in Beweging”
25-11-2017 t/m 27-11-2017
“Kom in Beweging”

25 november: spel- en beweegactiviteit Namens de werkgroep NAH...

Lees meer

Kerstengel actie!
03-12-2017 t/m 24-12-2017
Kerstengel actie!

Present Winterswijk organiseert dit jaar voor het eerst een...

Lees meer

Uitgelicht Sociaal Team de Post

Uitgelichte video

Voor uitgebreidere informatie, bezoek onze onderstaande websites

Bezoek Wij Winterswijk

Informatie, nieuws, contact en ondersteuning op het gebied van zorg, welzijn en meedoen.

Bezoek Vrijwilligerspunt

Vrijwilligerswerk Winterswijk brengt vraag en aanbod van vrijwilligerwerk bij elkaar.

Bezoek Gemeente Gids

informatie over organisaties, verenigingen, bedrijven en de gemeentelijke organisatie.