Meteen naar de inhoud

Inloopspreekuur van de Post, we staan graag voor u klaar!

De Post heeft elke werkdag een inloopspreekuur van 9.00 – 12.00 uur.

Hoe kunt u ons bereiken?
U kunt binnenlopen en u aanmelden aan de balie van de Post aan de Balinkesstraat 4. Wij zijn op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer (0543) 543 960 bereikbaar. De medewerkers van het Sociaal Team staan u graag te woord. U kunt ook een e-mail sturen naar depost@winterswijk.nl.

We zijn er voor alle inwoners van Winterswijk

Soms kom je er zelf of met hulp van de mensen om je heen niet uit. De medewerkers van Sociaal Team de Post denken graag met u mee. U kunt met veel soorten vragen bij Sociaal Team de Post aankloppen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over:

  • Mantelzorger zijn
  • Financiële problemen
  • Administratie op orde houden
  • Het huis schoon maken
  • Gezin en kinderen
  • Vervoer
  • Wonen
  • Licht juridische vragen
  • Scheiding
  • Rouwverwerking
  • Conflict in de buurt
  • Ziekte van uzelf of een naaste
  • Dementie
  • Vrienden maken
  • Vrijwilligerswerk

Bij de Post horen we ook graag uw goede ideeën

Heeft u een initiatief of een idee waarmee u kunt bijdragen aan de verbetering van uw wijk of straat of het welzijn van mensen? U bent van harte welkom om dit met ons te delen. Een medewerker van Sociaal Team de Post denkt graag met u mee. Het loket van de Post is op werkdagen open van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt elke werkdag tussen 09.00 en 12.00 zonder afspraak bij ons binnenlopen en uw vraag stellen. U kunt ook een afspraak maken.

Telefonisch contact Chat met De Post
Onze medewerkers, Onze kracht
Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen door jongeren

Dat is inderdaad lastig. Heb je dit op school wel eens aangegeven? Of met je ouders bespreekbaar gemaakt? Je kunt op internet verschillende testen doen om eens te kijken wat het beste bij je past.

Misschien kun je nog wel door op het voortgezet onderwijs? Bijvoorbeeld van VMBO naar Havo? Dat geeft je nog even tijd en lucht om verder te onderzoeken wat je nou zou willen.

Een andere optie is een jaar in het buitenland werken. Je doet een waardevolle ervaring op en kan nadenken over wat je echt zou willen.

 

Dit klinkt als een geval van meidenvenijn en dat is echt heel vervelend. Dat je van dit gedrag onzeker wordt is heel logisch. Het is goed om dit met iemand bespreekbaar te maken.

Aangezien het op school gebeurt is het misschien goed om hierover eens met je mentor in gesprek te gaan. Bij SPOT jongerenwerk zijn ook altijd mensen die naar je willen luisteren.

 

Website SPOT

Dat is vervelend en logisch dat je je zorgen maakt. Het is goed dat je gevreeën hebt met een condoom; het beschermt je tegen SOA’s en voorkomt dat je zwanger wordt. Om helemaal zeker te zijn dat je niet zwanger kan worden zijn er verschillende voorbehoedsmiddelen. Op jouwggd.nl kun je hier meer over lezen. Je kunt ook altijd vragen aan je huisarts wat hij of zij jou zou adviseren.

Voor nu is het belangrijk dat je een morningafter pil gaat halen. Deze is verkrijgbaar bij de kruidvat, etos etc. ze liggen gewoon in het schap van de tabletjes en de drankjes.

Let wel op: De morning-afterpil is een middel dat tot maximaal 120 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap de kans op zwangerschap sterk vermindert. Is het langer geleden dan kun je toch echt het beste naar de huisarts gaan.

 

Jouw GGD

Allereerst is het natuurlijk mooi balen dat iemand je zo voor de gek heeft gehouden. Laat dit dan ook meteen een wijze les zijn.

Een telefoonabonnement is eigenlijk een soort contract en daar kom je niet zomaar onder uit. Het beste is om eens contact op te nemen met de provider en wellicht ook met de politie in gesprek te gaan over dat dit je overkomen is. Wellicht zijn er meer jongeren die goedgelovig waren en kun je voorkomen dat meer jongeren de pineut zijn. Bij het juridisch loket kun je vragen stellen over hoe je van het abonnement af kan komen.

 

Website Juridisch loket

Het lastige is dat de foto al naar hem verstuurd is. Wat hij er mee doet heb je niet in de hand. Je kunt hierover wel het gesprek met hem aangaan en zeggen dat je wil dat hij de foto van zijn mobiel verwijderd.

Doet hij dit niet dan verwijzen we je door naar de politie. Een foto van een naakte minderjarige is kinderporno en dus strafbaar als je deze in bezit hebt of deze verspreid.

 Zo snel wordt je foto verspreid

Als je van plan bent een naaktfoto te verspreiden van een ander, weet wat je aanricht……

 

Je ouders zitten ook vol emotie omdat scheiden altijd vervelend is. Maar je ouders zijn ook volwassen mensen. Het is niet tof dat ze jou hierin betrekken. Wat je kan doen is het met ze bespreken. Als praten lastig is, kun je je ouders een brief schrijven. In de brief kun je hen vertellen hoe jij je voelt en dat je wilt dat ze stoppen met naar over elkaar praten.

Op de website van Villapinedo vind je een mooi voorbeeld van zo’n brief. Villapinedo is er ook speciaal voor kinderen van ouders die gescheiden zijn.

Blijft het daarna toch moeilijk? Dan raden we je aan om er met iemand over in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon van school of iemand van SPOT jongerenwerk.

Scheiding door de ogen van een kind

Info brief aan je ouders

Veel gestelde vragen over zorg & welzijn

Bij de Post komen regelmatig mensen met vragen over een (andere) woning. In Winterswijk is het mogelijk van een particuliere verhuurder te huren of van de woningcoöperatie De Woonplaats.

 

 

Particuliere verhuur

Particuliere verhuur betekent dat mensen eigenaar zijn van een woning en deze langdurig of tijdelijk verhuren. Je vindt advertenties van woningen op marktplaats, het prikbord van de supermarkt, de makelaar  of bijvoorbeeld facebook.

 

De Woonplaats

De Woonplaats verhuurt verschillende typen woningen in Winterswijk. Op de website van de Woonplaats kun je lezen hoe je een woning kan huren en wat (de)voorwaarden zijn.

 

Geen urgentie in Winterswijk

Binnen het woonruimteverdeelsysteem van De Woonplaats wordt geen urgentie toegepast. Hoe snel je een woning vindt, hangt af van je eigen activiteit en woonwensen. Hoe specifieker de woonwens, hoe langer het kan duren voor u een woning toegewezen krijgt.

 

Speciale situaties

In heel bijzondere situaties kan een  woning worden toegewezen buiten het woonruimteverdeelsysteem om. De Woonplaats heeft met enkele zorgpartijen en De Post convenanten afgesloten. Dit kan alleen in situaties waarbij veel problemen spelen en een woning onderdeel is van de hulpverlening. Een plan en doelen in de hulpverlening moeten ook aanwezig zijn. Hulpverlening alleen en behoefte aan een (andere) woning is niet voldoende. Hoe vervelend ook, situaties waarbij het vooral gaat om het krijgen van een woning, vallen niet onder de speciale situaties. Bijvoorbeeld scheiden of problemen thuis. Dit kan heel naar zijn, maar geen reden voor de inzet van een speciale woning.

 

U kunt via verschillende bureaus een huishoudelijke hulp inschakelen. Voorbeelden zijn Alfasens en Handje in huis.

Wanneer u een gezonde partner heeft en/of kinderen boven de 12 jaar, wordt van deze personen verwacht dat zij het huishouden (deels) overnemen. Het kan zijn dat u of uw huisgenoten door beperkingen het huishouden niet meer kunnen doen. Mocht u geen oplossing kunnen vinden, dan kan het zijn dat u vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hulp bij het huishouden kunt krijgen. Voor deze hulp heeft u een indicatie nodig en betaalt u een eigen bijdrage. Heeft u vragen of wilt u meer weten over wat bij uw situatie het meest passend is? U kunt bellen, mailen of langskomen bij de Post.

 

Website CAK Website de Post

Je eigen financiële zaken regelen kan ook een struikelblok zijn, bijvoorbeeld omdat je uitgaven groter zijn dan je inkomsten. Hulp bij schulden kan op verschillende manieren. Stadsbank Oost Nederland helpt bijvoorbeeld met het beheer van het inkomen en maakt afspraken met schuldeisers. Als de schulden erg groot zijn, kunnen zij helpen om een schuldregeling met de schuldeisers te krijgen. Soms gaat dat via de rechtbank. Om je aan te melden kun je de website van Stadsbank Oost Nederland bekijken.

Het kan ook zijn dat je het lastig vindt alle post goed te ordenen. Misschien vindt je het ook lastig om financiële zaken te regelen, bijvoorbeeld om zelf te bellen met de belastingdienst. Humanitas Thuisadministratie kan je helpen om de administratie weer op orde te krijgen. Een vrijwilliger helpt je daarmee, vaak maximaal 1 jaar. Hij of zij leert je hoe u het zelf kunt doen.

Wil je verder lezen over Stadsbank Oost Nederland,  of de thuisadministratie van Humanitas? Klik dan op de roze knop.

 

Website Stadsbank Oost Nederland Humanitas Thuisadministratie Geldzaken op orde

Als je langdurig zorg geeft aan een naaste dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor een ander kan voldoening geven, maar ook zwaar zijn. Bijvoorbeeld omdat je de persoon die zorg nodig heeft niet alleen kunt laten of omdat het moeilijk is om de ander te zien veranderen. Voor mantelzorgers bestaan verschillende soorten ondersteuning. De ondersteuning richt zich erop dat het beter gaat met de mantelzorger. VIT hulp bij mantelzorg biedt hulp aan mantelzorgers met advies, een luisterend oor of themabijeenkomsten. VIT hulp bij mantelzorg heeft op vrijdag van 09.00 – 10.30 spreekuur in de Post.

Wil je meer lezen over VIT hulp bij mantelzorg? Of meer over wat er mogelijk is voor mantelzorgers? Klik dan op de roze knop.

 

VIT hulp bij mantelzorg Info mantelzorgers

Zorgtoeslag

Heb je een laag inkomen? Dan kun je misschien zorgtoeslag krijgen. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van de hoogte van jouw inkomen. Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.  Het aanvragen van de zorgtoeslag doe je op dezelfde site.  Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Deze kun je digitaal aanvragen. Gebruik de roze knoppen onder deze tekst voor de berekening of om toeslagen aan te vragen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de huurtoeslag en of je hier recht op hebt, hangt af van de hoogte van jouw inkomen, hoeveel vermogen je hebt, jouw leeftijd en hoe hoog de huurprijs van jouw woning is. Maak een berekening op de website van de Belastingdienst. Het aanvragen van de huurtoeslag doe je op dezelfde site. Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Deze kun je digitaal aanvragen. Gebruik de roze knoppen onder deze tekst voor de berekening of om toeslagen aan te vragen.

Kinderopvangtoeslag

Als jouw kind (0-12 jaar) naar een geregistreerde vorm van kinderopvang gaat, kom je als werkende of studerende ouder misschien in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Via de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.  Hier kun je ook de kinderopvangtoeslag aanvragen. Wil je meer informatie? Druk dan op de roze knop onderaan de tekst.

Filmpje DigiD aanvragen

Proefberekening toeslagen Toeslagen aanvragen DigiD aanvragen

Voor bijna bij alle dingen die je moet regelen bij een gemeente of belastingdienst heb je een DIGID nodig. Een DIGID is jouw persoonlijke inlogcode. Mensen die niet veel met de computer werken, vinden het soms lastig om een DIGID aan te vragen. Bekijk het filmpje om te weten hoe je een DIGID zelf aanvraagt. Wil je hulp bij het aanvragen van een DIGID? Kom dan langs bij de Post. Een medewerker van de Post helpt je verder.

 

DIGID aanvragen

Een scheiding is natuurlijk ingrijpend voor iedereen die betrokken is. Er zijn verschillende vragen die naar voren komen bij een scheiding: hoe worden de financiën gedeeld? Wie gaat waar wonen? Hoe regel je het samen goed voor de kinderen? Soms lukt het om het samen goed te regelen. Soms is de relatie zo verstoord dat hulp nodig is van buitenaf. Hulp kan bijvoorbeeld komen van een mediator. Een mediator ondersteunt het gesprek waardoor samen afspraken gemaakt kunnen worden. Daarnaast staat de mediator stil bij alle dingen die geregeld moeten worden. Het voordeel van een mediator is dat je niet met advocaten tegenover elkaar staat, maar samen afspraken maakt. Belangrijk is om met elkaar goed na te denken hoe je het samen goed voor de kinderen regelt. Heb je vragen over scheiden? De medewerkers van de Post denken met je mee bij praktische en emotionele zaken. Het Juridisch loket kan je helpen met juridische vragen, klik op de roze knop om naar de website te gaan.

De website Villapinedo geeft waardevolle informatie voor en over kinderen die te maken hebben met een scheiding. Wil je verder lezen? Klik dan op de roze knop.

 

Website Vallapinedo Website Juridisch loket

Bijzondere bijstand is er voor mensen met een laag inkomen. Bijzondere bijstand wordt ingezet voor bijzondere dingen zoals bijvoorbeeld een wasmachine die stuk gaat. Om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen, zijn er een aantal regels. Klik op de roze knop om hier meer over te lezen.

Bij de Post kun je formulieren halen voor de bijzondere bijstand. Heb je hulp nodig met het invullen? Dat kan ook! De Formulierenbrigade houdt op verschillende momenten in de week spreekuur in de Post. Klik op de knop om meer te lezen over de spreekuren van de Post.

Info Bijzondere bijstand Info Spreekuren de Post

Nieuws

Nieuws

Hierbij nodigen wij u uit voor het eerstvolgende mantelzorgcafé. Het mantelzorgcafé zal plaatsvinden op: Datum: maandag 25 maar…

18-03-2024

Hierbij nodigen wij u uit voor het eerstvolgende mantelzorgcafé. Het mantelzorgcafé zal...

Lees meerover Hierbij nodigen wij u uit voor het eerstvolgende mantelzorgcafé. Het mantelzorgcafé zal plaatsvinden op: Datum: maandag 25 maar…

Boekentips | Stichting JMZ Pro

16-03-2024

Het is deze week Boekenweek. De Boekenweek is hét leesfeest van ons...

Lees meerover Boekentips | Stichting JMZ Pro

Donderdag 21 maart is er weer een Keicafé!

15-03-2024

Donderdag 21 maart is er weer een Keicafé! (Feed generated with FetchRSS)

Lees meerover Donderdag 21 maart is er weer een Keicafé!

Agenda

Week van de jonge mantelzorger

Lees meerover Week van de jonge mantelzorger

Ontmoetingstafel

Lees meerover Ontmoetingstafel

05-07-2021 t/m

NAH café 5 juli 2021

Beste deelnemer, Op 19 mei hebben we met 4...

Lees meerover NAH café 5 juli 2021

Uitgelicht Sociaal Team de Post

Uitgelichte video

Voor uitgebreidere informatie, bezoek onze onderstaande websites

Bezoek Wij Winterswijk
Wij Winterswijk
Bezoek Vrijwilligerspunt

Vrijwilligerspunt Winterswijk brengt vraag en aanbod van vrijwilligerswerk bij elkaar.

Vrijwilligerspunt
Bezoek Organisaties

informatie over organisaties, verenigingen, bedrijven en de gemeentelijke organisatie.

Organisaties