Meteen naar de inhoud

Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen door jongeren

Dat is inderdaad lastig. Heb je dit op school wel eens aangegeven? Of met je ouders bespreekbaar gemaakt? Je kunt op internet verschillende testen doen om eens te kijken wat het beste bij je past.

Misschien kun je nog wel door op het voortgezet onderwijs? Bijvoorbeeld van VMBO naar Havo? Dat geeft je nog even tijd en lucht om verder te onderzoeken wat je nou zou willen.

Een andere optie is een jaar in het buitenland werken. Je doet een waardevolle ervaring op en kan nadenken over wat je echt zou willen.

 

Dit klinkt als een geval van meidenvenijn en dat is echt heel vervelend. Dat je van dit gedrag onzeker wordt is heel logisch. Het is goed om dit met iemand bespreekbaar te maken.

Aangezien het op school gebeurt is het misschien goed om hierover eens met je mentor in gesprek te gaan. Bij SPOT jongerenwerk zijn ook altijd mensen die naar je willen luisteren.

 

Website SPOT

Dat is vervelend en logisch dat je je zorgen maakt. Het is goed dat je gevreeën hebt met een condoom; het beschermt je tegen SOA’s en voorkomt dat je zwanger wordt. Om helemaal zeker te zijn dat je niet zwanger kan worden zijn er verschillende voorbehoedsmiddelen. Op jouwggd.nl kun je hier meer over lezen. Je kunt ook altijd vragen aan je huisarts wat hij of zij jou zou adviseren.

Voor nu is het belangrijk dat je een morningafter pil gaat halen. Deze is verkrijgbaar bij de kruidvat, etos etc. ze liggen gewoon in het schap van de tabletjes en de drankjes.

Let wel op: De morning-afterpil is een middel dat tot maximaal 120 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap de kans op zwangerschap sterk vermindert. Is het langer geleden dan kun je toch echt het beste naar de huisarts gaan.

 

Jouw GGD

Allereerst is het natuurlijk mooi balen dat iemand je zo voor de gek heeft gehouden. Laat dit dan ook meteen een wijze les zijn.

Een telefoonabonnement is eigenlijk een soort contract en daar kom je niet zomaar onder uit. Het beste is om eens contact op te nemen met de provider en wellicht ook met de politie in gesprek te gaan over dat dit je overkomen is. Wellicht zijn er meer jongeren die goedgelovig waren en kun je voorkomen dat meer jongeren de pineut zijn. Bij het juridisch loket kun je vragen stellen over hoe je van het abonnement af kan komen.

 

Website Juridisch loket

Het lastige is dat de foto al naar hem verstuurd is. Wat hij er mee doet heb je niet in de hand. Je kunt hierover wel het gesprek met hem aangaan en zeggen dat je wil dat hij de foto van zijn mobiel verwijderd.

Doet hij dit niet dan verwijzen we je door naar de politie. Een foto van een naakte minderjarige is kinderporno en dus strafbaar als je deze in bezit hebt of deze verspreid.

 Zo snel wordt je foto verspreid

https://www.youtube.com/watch?v=zqXRFu1PY2Q

Als je van plan bent een naaktfoto te verspreiden van een ander, weet wat je aanricht……

 

Je ouders zitten ook vol emotie omdat scheiden altijd vervelend is. Maar je ouders zijn ook volwassen mensen. Het is niet tof dat ze jou hierin betrekken. Wat je kan doen is het met ze bespreken. Als praten lastig is, kun je je ouders een brief schrijven. In de brief kun je hen vertellen hoe jij je voelt en dat je wilt dat ze stoppen met naar over elkaar praten.

Op de website van Villapinedo vind je een mooi voorbeeld van zo’n brief. Villapinedo is er ook speciaal voor kinderen van ouders die gescheiden zijn.

Blijft het daarna toch moeilijk? Dan raden we je aan om er met iemand over in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon van school of iemand van SPOT jongerenwerk.

Scheiding door de ogen van een kind

Info brief aan je ouders

Dat jij jezelf te dik vind is vervelend. De vraag is natuurlijk of het reëel is wat je denkt. Om deze reden overgeven is nooit goed. Er zijn ook goede en gezonde manier om af te vallen. Wij adviseren je om eens met je huisarts te gaan praten. Met hem/haar kun je in vertrouwen hierover praten. Voelt dit niet prettig, ga dan met een andere volwassene hierover in gesprek.

 

Veel gestelde vragen over zorg & welzijn

Bij de Post komen regelmatig mensen met vragen over een (andere) woning. In Winterswijk is het mogelijk van een particuliere verhuurder te huren of van de woningcoöperatie De Woonplaats.

 

 

Particuliere verhuur

Particuliere verhuur betekent dat mensen eigenaar zijn van een woning en deze langdurig of tijdelijk verhuren. Je vindt advertenties van woningen op marktplaats, het prikbord van de supermarkt, de makelaar  of bijvoorbeeld facebook.

 

De Woonplaats

De Woonplaats verhuurt verschillende typen woningen in Winterswijk. Op de website van de Woonplaats kun je lezen hoe je een woning kan huren en wat (de)voorwaarden zijn.

 

Geen urgentie in Winterswijk

Binnen het woonruimteverdeelsysteem van De Woonplaats wordt geen urgentie toegepast. Hoe snel je een woning vindt, hangt af van je eigen activiteit en woonwensen. Hoe specifieker de woonwens, hoe langer het kan duren voor u een woning toegewezen krijgt.

 

Speciale situaties

In heel bijzondere situaties kan een  woning worden toegewezen buiten het woonruimteverdeelsysteem om. De Woonplaats heeft met enkele zorgpartijen en De Post convenanten afgesloten. Dit kan alleen in situaties waarbij veel problemen spelen en een woning onderdeel is van de hulpverlening. Een plan en doelen in de hulpverlening moeten ook aanwezig zijn. Hulpverlening alleen en behoefte aan een (andere) woning is niet voldoende. Hoe vervelend ook, situaties waarbij het vooral gaat om het krijgen van een woning, vallen niet onder de speciale situaties. Bijvoorbeeld scheiden of problemen thuis. Dit kan heel naar zijn, maar geen reden voor de inzet van een speciale woning.

 

U kunt via verschillende bureaus een huishoudelijke hulp inschakelen. Voorbeelden zijn Alfasens en Handje in huis.

Wanneer u een gezonde partner heeft en/of kinderen boven de 12 jaar, wordt van deze personen verwacht dat zij het huishouden (deels) overnemen. Het kan zijn dat u of uw huisgenoten door beperkingen het huishouden niet meer kunnen doen. Mocht u geen oplossing kunnen vinden, dan kan het zijn dat u vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) hulp bij het huishouden kunt krijgen. Voor deze hulp heeft u een indicatie nodig en betaalt u een eigen bijdrage. Heeft u vragen of wilt u meer weten over wat bij uw situatie het meest passend is? U kunt bellen, mailen of langskomen bij de Post.

 

Website CAK Website de Post

Je eigen financiële zaken regelen kan ook een struikelblok zijn, bijvoorbeeld omdat je uitgaven groter zijn dan je inkomsten. Hulp bij schulden kan op verschillende manieren. Stadsbank Oost Nederland helpt bijvoorbeeld met het beheer van het inkomen en maakt afspraken met schuldeisers. Als de schulden erg groot zijn, kunnen zij helpen om een schuldregeling met de schuldeisers te krijgen. Soms gaat dat via de rechtbank. Om je aan te melden kun je de website van Stadsbank Oost Nederland bekijken.

Het kan ook zijn dat je het lastig vindt alle post goed te ordenen. Misschien vindt je het ook lastig om financiële zaken te regelen, bijvoorbeeld om zelf te bellen met de belastingdienst. Humanitas Thuisadministratie kan je helpen om de administratie weer op orde te krijgen. Een vrijwilliger helpt je daarmee, vaak maximaal 1 jaar. Hij of zij leert je hoe u het zelf kunt doen.

Wil je verder lezen over Stadsbank Oost Nederland,  of de thuisadministratie van Humanitas? Klik dan op de roze knop.

 

Website Stadsbank Oost Nederland Humanitas Thuisadministratie Geldzaken op orde

Als je langdurig zorg geeft aan een naaste dan ben je een mantelzorger. Zorgen voor een ander kan voldoening geven, maar ook zwaar zijn. Bijvoorbeeld omdat je de persoon die zorg nodig heeft niet alleen kunt laten of omdat het moeilijk is om de ander te zien veranderen. Voor mantelzorgers bestaan verschillende soorten ondersteuning. De ondersteuning richt zich erop dat het beter gaat met de mantelzorger. VIT hulp bij mantelzorg biedt hulp aan mantelzorgers met advies, een luisterend oor of themabijeenkomsten. VIT hulp bij mantelzorg heeft op vrijdag van 09.00 – 10.30 spreekuur in de Post.

Wil je meer lezen over VIT hulp bij mantelzorg? Of meer over wat er mogelijk is voor mantelzorgers? Klik dan op de roze knop.

 

VIT hulp bij mantelzorg Info mantelzorgers

Zorgtoeslag

Heb je een laag inkomen? Dan kun je misschien zorgtoeslag krijgen. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van de hoogte van jouw inkomen. Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.  Het aanvragen van de zorgtoeslag doe je op dezelfde site.  Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Deze kun je digitaal aanvragen. Gebruik de roze knoppen onder deze tekst voor de berekening of om toeslagen aan te vragen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de huurtoeslag en of je hier recht op hebt, hangt af van de hoogte van jouw inkomen, hoeveel vermogen je hebt, jouw leeftijd en hoe hoog de huurprijs van jouw woning is. Maak een berekening op de website van de Belastingdienst. Het aanvragen van de huurtoeslag doe je op dezelfde site. Je hebt hiervoor wel een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Deze kun je digitaal aanvragen. Gebruik de roze knoppen onder deze tekst voor de berekening of om toeslagen aan te vragen.

Kinderopvangtoeslag

Als jouw kind (0-12 jaar) naar een geregistreerde vorm van kinderopvang gaat, kom je als werkende of studerende ouder misschien in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Via de website van de Belastingdienst kun je nagaan of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.  Hier kun je ook de kinderopvangtoeslag aanvragen. Wil je meer informatie? Druk dan op de roze knop onderaan de tekst.

Filmpje DigiD aanvragen

https://www.youtube.com/watch?v=jv68lO2uPUw

Proefberekening toeslagen Toeslagen aanvragen DigiD aanvragen

Voor bijna bij alle dingen die je moet regelen bij een gemeente of belastingdienst heb je een DIGID nodig. Een DIGID is jouw persoonlijke inlogcode. Mensen die niet veel met de computer werken, vinden het soms lastig om een DIGID aan te vragen. Bekijk het filmpje om te weten hoe je een DIGID zelf aanvraagt. Wil je hulp bij het aanvragen van een DIGID? Kom dan langs bij de Post. Een medewerker van de Post helpt je verder.

 

DIGID aanvragen

https://youtu.be/Ip4PysebN1Y

Een scheiding is natuurlijk ingrijpend voor iedereen die betrokken is. Er zijn verschillende vragen die naar voren komen bij een scheiding: hoe worden de financiën gedeeld? Wie gaat waar wonen? Hoe regel je het samen goed voor de kinderen? Soms lukt het om het samen goed te regelen. Soms is de relatie zo verstoord dat hulp nodig is van buitenaf. Hulp kan bijvoorbeeld komen van een mediator. Een mediator ondersteunt het gesprek waardoor samen afspraken gemaakt kunnen worden. Daarnaast staat de mediator stil bij alle dingen die geregeld moeten worden. Het voordeel van een mediator is dat je niet met advocaten tegenover elkaar staat, maar samen afspraken maakt. Belangrijk is om met elkaar goed na te denken hoe je het samen goed voor de kinderen regelt. Heb je vragen over scheiden? De medewerkers van de Post denken met je mee bij praktische en emotionele zaken. Het Juridisch loket kan je helpen met juridische vragen, klik op de roze knop om naar de website te gaan.

De website Villapinedo geeft waardevolle informatie voor en over kinderen die te maken hebben met een scheiding. Wil je verder lezen? Klik dan op de roze knop.

 

Website Vallapinedo Website Juridisch loket

Bijzondere bijstand is er voor mensen met een laag inkomen. Bijzondere bijstand wordt ingezet voor bijzondere dingen zoals bijvoorbeeld een wasmachine die stuk gaat. Om voor bijzondere bijstand in aanmerking te komen, zijn er een aantal regels. Klik op de roze knop om hier meer over te lezen.

Bij de Post kun je formulieren halen voor de bijzondere bijstand. Heb je hulp nodig met het invullen? Dat kan ook! De Formulierenbrigade houdt op verschillende momenten in de week spreekuur in de Post. Klik op de knop om meer te lezen over de spreekuren van de Post.

Info Bijzondere bijstand Info Spreekuren de Post

Samenleven als buren vraagt rekening met elkaar houden. Bijvoorbeeld door de muziek niet te hard te zetten of door op tijd te stoppen met klussen. Het kan voorkomen dat je last hebt van de buren. Probeer in eerste instantie met elkaar te praten. Waar heb je last van? En wat helpt zodat je geen last meer hebt van elkaar? Misschien kun je ook wel afspraken met elkaar maken over hoe hard de muziek mag staan of wanneer een feestje stopt.

Lukt het niet om samen met de buren tot een oplossing te komen? Vraag dan hulp bij buurtbemiddeling. Een vrijwilliger gaat met jou en je buren in gesprek. De vrijwilliger maakt geen afspraken met je buren, maar probeert jou en je buren samen in gesprek te laten gaan. In dat gesprek is het de bedoeling dat jij en jouw buren elkaar vertellen wat niet goed gaat en kun je samen afspraken maken om de situatie te verbeteren.

Wil je in contact komen met buurtbemiddeling? Klik dan op de roze knop.

 

 

Website Humanitas buurtbemiddeling

Zodra je weet dat je dakloos wordt, kun je je inschrijven bij woningbouwvereniging de Woonplaats. Daar kun je reageren op een passende woningen. Je hebt voor het huren van een woning bij de Woonplaats een inkomstenverklaring nodig van de belastingdienst (0800-0543). Je hebt ook een verklaring van een vorige verhuurder nodig. Voor meer informatie over de Woonplaats kun je op de roze knop klikken.

Daarnaast kun je kijken of je via een makelaar of een particuliere verhuurder een woning of kamer kunt vinden.

Lukt dit niet op tijd of sta je onverwacht op straat? Bel dan Iriszorg in Doetinchem telefoonnummer: 088 606 1600. Zij zorgen voor opvang voor mensen die dakloos zijn geraakt. Je kunt voor meer informatie verder lezen op de website van Iriszorg. Klik dan op de roze knop.

Info Opvang Iriszorg Website De Woonplaats

In sommige situatie is het mogelijk om kwijtschelding aan te vragen. Kwijtschelding kan worden aangevraagd voor de gemeentelijke belasting en de waterschapsbelasting van GBLT. Om kwijtschelding te krijgen, moet je dit aanvragen. Je kunt meer lezen over of je in aanmerking komt en hoe je kwijtschelding aanvraagt. Klik voor meer informatie op de roze knop. Als je hulp nodig hebt om een formulier in te vullen, dan kun je hulp vragen bij de Formulierenbrigade. Zij houden spreekuur in de Post. Klik op de knop om de spreekuren van de Post te zien.

Info kwijtschelding gemeentelijke belastingen Info kwijtschelding GBLT Info Spreekuren de Post

Je hebt een uitkering van het UWV en hebt hier vragen over. Onderstaand vind je filmpjes over de meest gestelde vragen aan het UWV. De filmpjes gaan over: het doorgeven van inkomsten, passende arbeid en een wijziging doorgeven met een wijzigingsformulier.

Inkomsten doorgeven aan het UWV

https://youtu.be/TaP5eybvy4g

Passende arbeid en uw  WW uitkering

https://youtu.be/gEmzS165HdE

Geef wijzigingen door met het wijzigingsformulier WW

https://youtu.be/HJfcxp4mAsA

Kinderen horen veilig op te groeien. Soms zie of hoor je dingen gebeuren waardoor je je zorgen maakt over de veiligheid van kinderen . Misschien merk je dat kinderen geen schone kleren aan hebben of erg mager zijn. Misschien zie je blauwe plekken of hoor je hoe tegen een kind wordt gescholden. Blijf niet met deze zorg zitten!

Bij Veilig Thuis kun je je verhaal doen en anoniem toetsen of je zorg terecht is. Je kunt bij Veilig Thuis ook een melding doen als de zorgen groot zijn. Je kunt Veilig Thuis bereiken op nummer 0800 2000. Veilig Thuis gaat dan onderzoek doen of een kind veilig opgroeit. Heb je zorgen, maar is de drempel te hoog om Veilig Thuis te bellen? Je bent welkom om je verhaal te doen bij een medewerker van Sociaal Team de Post.

Wilt je meer weten over Veilig Thuis? Klik op de roze knop.

Filmpje kindermishandeling

Website Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Website de Post

Een woning zoeken kan op verschillende manieren: via de woningbouwcoöperatie of bijvoorbeeld via een particuliere verhuurder. De woningbouwcoöperatie in Winterswijk is de Woonplaats. De Woonplaats werkt met een lotingssysteem. Dat betekent dat uit iedereen die zich inschrijft voor een woning geloot wordt. Op de website van de Woonplaats lees je over hoe je je kunt inschrijven. Klik op de roze knop om naar de website te gaan.

 

Website de Woonplaats

Veel mensen kennen het gevoel eenzaam te zijn. Het gevoel gaat verder dan alleen zijn. Het gaat erom dat je je niet verbonden voelt met anderen en dat je daar last van hebt. Eenzaamheid kan veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat je je werk bent verloren of omdat dierbare mensen om je heen overlijden of omdat je zelf ziek bent geworden. Ben jij wel eens eenzaam en wil je dat doorbreken? Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Humanitas Tandem is een project waarin een vrijwilliger samen met jou gaat kijken hoe je die verbinding met mensen wel kunt maken. Humanitas heeft ook een vrijwilligersproject waarbij een vaste vrijwilliger een soort maatje van je wordt. Samen dingen doen of even kletsen. Vrijwilligerswerk kan ook helpen om het eenzame gevoel minder te laten worden. Bij het Vrijwilligerspunt in Winterswijk kun je kijken en bespreken welk vrijwilligerswerk bij jou past. Misschien past de wandelgroep Move! bij jou. Samen met een leuke club mensen ga je wekelijks aan de wandel.

Ben je eenzaam of ken je iemand die eenzaam is? Je bent altijd welkom bij Sociaal Team de Post om je verhaal te vertellen. Samen wordt gekeken wat bij jou past!

 

 

Website Humanitas Achterhoek Website Vrijwilligerspunt Winterswijk Wandelgroep Move!

Om verschillende redenen zoeken mensen vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld om werkervaring op te doen, een fijne tijdsbesteding te hebben, mensen te ontmoeten of het gevoel te hebben bij te dragen aan de samenleving. Wat jouw reden ook is, je bent van harte welkom bij het Vrijwilligerspunt Winterswijk. Vrijwilligerspunt Winterswijk bemiddelt tussen vraag en aanbod van vrijwilligerswerk.

Het Vrijwilligerspunt Winterswijk houdt spreekuur waar je binnen kunt lopen om met hen te praten. Je kunt ook voor vacatures op de website kijken. Klik hiervoor op de roze knop.

 

Website Vrijwilligerspunt Winterswijk