Meteen naar de inhoud

Ondersteuningsteam Oost Achterhoek

Het ondersteuningsteam helpt!

Meestal gaat het goed met onze kinderen. Maar soms zijn er problemen met een kind, een jeugdige of in een gezin. En is er behoefte aan ondersteuning. Ondersteuning is er in vele soorten en maten. De vraag is dan: waar moet je aankloppen? In Aalten, Oost Gelre en Winterswijk kun je voor hulp terecht bij het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek. De gemeenten, diverse jeugdhulpinstellingen en het onderwijs zijn hiervoor een unieke samenwerking aangegaan.

Wat is het ondersteuningsteam?

Het Ondersteuningsteam is een team dat bestaat uit professionele hulpverleners. Het team begeleidt kinderen/jeugdigen (0-23 jaar) en/of hun gezin als er problemen zijn. We doen dit in nauwe samenwerking met de organisaties voor jeugdzorg die al actief zijn binnen onze gemeentes. Ons team begeleidt het gezin zoveel mogelijk zelf, in en met hulp van hun eigen omgeving. Als er specialistische ondersteuning nodig is, dan halen we deze zorg naar het gezin toe.

Wie kan een beroep doen op het ondersteuningsteam?

Iedereen die signaleert dat er iets niet goed gaat met een kind of een gezin, kan aankloppen bij het Ondersteuningsteam. Die signalen kunnen komen van ouders of jongeren zelf, maar ook van de huisarts, school, peuterspeelzaal, de buurt of bijvoorbeeld de jongerenwerker. Anoniem melden kan niet, ouders en/of jongeren moeten wel open staan voor het contact.

Met welke problemen kun je terecht bij het ondersteuningsteam?

Met alle opvoed- en opgroeiproblemen kun je terecht bij het ondersteuningsteam. Van kleine tot grote problemen of vragen.

Eén gezin, één aanpak, één contactpersoon

Als blijkt dat er problemen zijn in een gezin, gaan we in gesprek met het gezin en bekijken we waar het niet goed gaat. Het gezin krijgt één vast contactpersoon uit het Ondersteuningsteam aangewezen. Dat werkt wel zo prettig; je hoeft het verhaal maar één keer te doen.

Daarna maken we, als dat mogelijk is, samen met het gezin een plan van aanpak. Van het gezin vragen we om zelf mee te denken naar het zoeken van een oplossing. En we kijken of er in de omgeving van het kind iemand is die kan helpen (familie, vrienden, school, etc.). Afhankelijk van wat we met het gezin afspreken, volgen er meerdere contactmomenten. We kijken dan of het lukt om de gemaakte afspraken na te komen. En tenslotte, als alles goed gaat, ronden we het plan af.

Hoe kom ik in contact met het Ondersteuningsteam?

Het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek is te bereiken via een emailadres: info@ondersteuningsteamoa.nl.

Email Ondersteuningsteam Website Ondersteuningsteam 088 - 8118 118

Nieuws

Nieuws

Week tegen Eenzaamheid

02-10-2020

In de Week tegen Eenzaamheid vertelt Alma iets over wat ze meemaakt...

Lees meerover Week tegen Eenzaamheid

Weerbaarheidstraining voor kinderen en jongeren

23-09-2020

Nieuwe Rots en Watertraining start na de herfstvakantie!! Wil je op een...

Lees meerover Weerbaarheidstraining voor kinderen en jongeren

Agenda

15-10-2020

Activiteiten voor mantelzorgers VIT-hulp bij mantelzorg

Het Mantelzorgcafé: tref- en informatiepunt voor mantelzorgers. Donderdagmiddag 15...

Lees meerover Activiteiten voor mantelzorgers VIT-hulp bij mantelzorg

05-10-2020 t/m 29-09-2020

Maand van de opvoeding

Maandag 5 oktober start “de maand van de opvoeding”....

Lees meerover Maand van de opvoeding

11-08-2020 t/m 27-08-2020

Zomerprogramma 2020

SPOT zorgt dat je je deze vakantie niet hoeft...

Lees meerover Zomerprogramma 2020