Meteen naar de inhoud

Informatie voor mensen die werk verliezen

Ik raak werkloos

Ben je je baan kwijtgeraakt of weet je dat je binnenkort werkloos wordt? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een nieuwe baan vindt. Lukt het niet om op tijd ander werk te vinden? Dan kunt je in de meeste gevallen een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. Hier zijn regels aan verbonden. Meer informatie vind je op de website Werk.nl. Op de website Werk.nl kun je ook een uitkering aanvragen. Klik op de blauwe knop onder aan de tekst om verder te lezen.

Let op: voor het aanvragen van een uitkering heb je DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Kijk dan op de website om dat eerst te doen. Of bekijk het filmpje hoe je dat het makkelijkst kan doen.

Bijstandsuitkering

Tot 27 jaar wordt er van je verwacht dat je werkt of studeert. Het kan gebeuren dat het niet lukt om werk te vinden. In die situaties is het misschien mogelijk een bijstandsuitkering aan te vragen. Een bijstandsuitkering is een laatste vangnet als mensen geen werk kunnen vinden en geen recht hebben op een andere uitkering. Hier zijn natuurlijk wel regels aan verbonden. Deze regels staan op de website van de Rijksoverheid. Klik op de blauwe knop onder aan de tekst om verder te lezen. Als je een aanvraag wilt doen, dan kan dat op de website werk.nl.

Lager inkomen

Als je je baan verliest door ziekte of ontslag, krijg je vaak te maken met een inkomensterugval. Dit betekent dat je minder inkomen hebt dan toen je werk had. Op de website van het Nibud kun je tips en concrete informatie vinden over het besparen van geld. Ook vind je een stappenplan waarmee je je kunt voorbereiden op een inkomensdaling. Klik op de blauwe knop onder aan de tekst om verder te lezen.

Zelfstandig en dalend inkomen 

Ben je zelfstandig ondernemer en heb je onvoldoende werk of inkomsten? Dan kom je niet in aanmerking voor een WW uitkering of een reguliere bijstandsuitkering. Je kunt wel andere financiële steun krijgen voor je eigen bedrijf. Kijk op de website van Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) voor informatie over de bijstand voor zelfstandigen. Klik op de blauwe knop om verder te lezen.

 

 

 

Info WW uitkering aanvragen Website DigiD aanvragen Info regels bijstandsuitkering Website Werk Info inkomensterugval Info bijstand zelfstandigen
Uitgelichte video

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties