Meteen naar de inhoud

Informatie over wonen met een beperking

Als geheel zelfstandig wonen geen optie is, zijn er in en om Winterswijk verschillende woonvormen die mogelijk bij je passen. Denk aan begeleid en beschermd wonen. In bepaalde situaties is het wellicht mogelijk thuis te blijven wonen en de woning aan te passen door het veiliger en toegankelijker te maken.

Woningaanpassing

Het kan zijn dat door jouw beperking de woning waarin je woont niet meer voldoet en aangepast zou moeten worden. Heel wat aanpassingen kun je zelf aanschaffen zoals een beugel bij de toilet. Het kan zijn dat er aanpassingen nodig zijn die je zelf niet kan aanschaffen. Een medewerker van Sociaal Team de Post denkt met je mee over welke mogelijkheden er bestaan. Een (deel) van de aanpassingen kan mogelijk vergoed worden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Lichte hulp thuis

Het kan zijn dat je je prima kunt redden in jouw woning, maar lichte ondersteuning nodig hebt om goed te kunnen wonen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hulp nodig hebt om het huishouden te doen. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld zelf een huishoudelijke hulp inhuren. Dit kan goedkoper zijn dan de eigen bijdrage die je moet betalen bij hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Wil je je eigen bijdrage uitrekenen? Dat kan; klik op de blauwe knop onder aan de tekst.

Wil je meer informatie over lichte ondersteuning door een vrijwilliger of professional? Neem contact op met een medewerker van Sociaal Team de Post.

Wet langdurige zorg (Wlz)

Zorg via de Wet langdurige zorg (Wlz) krijg je als je de hele dag intensieve zorg en toezicht dichtbij nodig hebt. Dan regelt de Wlz dat je zorg in een instelling krijgt. Maar je kunt deze zorg ook thuis krijgen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kijkt of je recht hebt op Wlz-zorg. Daarbij kijkt het CIZ of je de hele dag intensieve zorg en toezicht dichtbij nodig hebt. Het CIZ geeft een indicatiebesluit en stelt ook een zorgprofiel vast.

 

 

 

 

Website de Post Website CIZ Eigen bijdrage berekenen

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties