Meteen naar de inhoud

Informatie over geldzaken

Mantelzorg is vrijwillig en onbetaald. Toch zijn er enkele mogelijkheden voor een vergoeding. Dit om tegemoet te komen aan de vaak verminderde inkomsten en verhoogde uitgaven. Denk daarbij aan reiskosten, extra kosten voor het doen van de was, telefoneren en gemaakte zorgkosten. Hieronder geven we kort aan welke vergoeding u als mantelzorger kunt aanvragen.

Vergoeding zorgverzekeraar

Verschillende zorgverzekeraars bieden (financiële) ondersteuning aan mantelzorgers.  Wilt u weten wat uw zorgverzekeraar vergoedt? Klik dan op de link Independer onder aan de pagina.

Extra kinderbijslag

Bent u ouder van een thuiswonend kind dat ernstig ziek of gehandicapt is? Dan kunt u in aanmerking komen voor dubbele kinderbijslag. Het bedrag is bedoeld als bijdrage in de kosten van de opvoeding en verzorging. U vraagt kinderbijslag aan bij de Sociale Verzekeringsbank. Lees hier meer over op de website van de SVB. Klik hiervoor op de bruine knop.

Openbaar vervoer

Kan degene voor wie u zorgt door een handicap niet zelfstandig met het openbaar vervoer reizen? Dan kan degene een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen bij de NS. U reist dan gratis mee. De OV-begeleiderskaart is geldig in treinen, metro’s, trams en bussen. Lees meer over de OV-begeleiderskaart op de website van NS.

Aftrek zorgkosten

Zorgt u als mantelzorger voor een chronisch zieke of gehandicapte die deel uitmaakt van uw huishouden? Dan kunt uw wellicht zorgkosten aftrekken van de belasting. Het gaat om specifieke zorgkosten zoals kosten voor medicijnen of voor hulpmiddelen. U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om zorgkosten te mogen aftrekken. U mag soms ook de kosten aftrekken die u voor anderen maakt. In het overzicht zorgkosten van de Belastingdienst ziet u welke kosten aftrekbaar zijn.

Mantelzorg waardering

De gemeente Winterswijk vindt het werk van mantelzorgers heel belangrijk en ondersteunt hen om hun zorg goed te kunnen blijven doen. Als blijk van waardering geeft de gemeente jaarlijks in november aan alle mantelzorgers een CleverCard cadeaukaart ter waarde van € 50,00, te besteden bij zo’n 70 Winterswijkse ondernemers. Daarnaast wordt elk jaar rond de Dag van de Mantelzorg een activiteit georganiseerd speciaal voor mantelzorgers.

Mezzo

Mezzo is een landelijke organisatie die mantelzorgers ondersteunt met informatie. Ook op het gebied van rechten en geldzaken heeft Mezzo informatie. Lees verder op de website van Mezzo door op onderstaande knop te klikken.

 

 

Website SVB Website NS Info aftrek zorgkosten Website MantelzorgNL Website Independer

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties