Meteen naar de inhoud

Informatie over werken

Het vinden van een baan is belangrijk om een zelfstandig leven op te bouwen in Nederland. In Nederland is het normaal dat de man en de vrouw werken. Ook vrouwen die moeder zijn werken in Nederland. Voor vrouwen in Nederland is zelfstandigheid erg belangrijk. Het kan zijn dat dit in uw land van herkomst niet zo is.

Asielzoekers en werk

Asielzoekers die nog geen verblijfsstatus hebben mogen onder bepaalde voorwaarden 24 weken per jaar betaald werk verrichten. Het UWV moet daarvoor een tewerkstellingsvergunning afgeven. Zo’n vergunning wordt verstrekt wanneer de asielzoeker minstens 6 maanden in Nederland is. Eventuele inkomsten worden ingehouden op het leef- en kleedgeld. Bewoners van het AZC die willen werken, moeten zelf werk zoeken. Het COA geeft advies en informatie over de mogelijkheden. Klik voor meer informatie van de Rijksoverheid op de blauwe knop.

Werk vinden

Als u een vergunning krijgt om in Nederland te wonen en een huis in Winterswijk toegewezen krijgt, dan heeft u vaak contact met de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). SDOA verstrekt een uitkering aan mensen die (nog) geen werk hebben en bekijkt samen met u hoe u zo snel mogelijk aan betaald werk kunt komen. Als u kunt werken is een uitkering altijd tijdelijk. Er wordt van u verwacht dat u werk zoekt waarmee u geld kunt verdienen. Lees verder op de website van SDOA. Klik op de blauwe knop.

Ik zoek werk

Heeft u de Nederlandse Nationaliteit of een verblijfsvergunning? Er zijn verschillende mogelijkheden om werk te vinden. Vacatures staan in de krant, een vakblad of op internet. U kunt zich ook inschrijven bij een uitzendbureau of langsgaan bij bedrijven om te vragen of zij werk voor u hebben. Weet u nog niet welk beroep goed bij u past? Dan kunt u bij het Loopbaanplein Oost Achterhoek een test doen om daarachter te komen. Het Loopbaanplein biedt tevens scholing en helpt u in de zoektocht naar werk.

Adres Loopbaanplein

Loopbaanplein Oost Achterhoek

Burgemeester Bosmastraat 7

7101 DE Winterswijk

Telefoon (0544) 474 200

Vrijwilligerswerk

Alle nieuwkomers, met en zonder verblijfsstatus, mogen vrijwilligerswerk doen buiten het AZC. Dit biedt mogelijkheden om bij te dragen aan de samenleving en in contact te komen met Nederlanders. Vrijwilligerswerk is werk dat uitgevoerd wordt zonder dat u daar betaald voor krijgt. Veel Nederlanders doen naast hun betaalde werk vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld bij een sportvereniging of in een bejaardenhuis. Het vergroot uw kennis van de Nederlandse samenleving en van de taal en daarmee uw kansen op werk. In Winterswijk is één punt voor vrijwilligerswerk Vrijwilligerspunt Winterswijk. U kunt bij hen langs gaan of kijken op de website. Klik op de blauwe knop voor openingstijden en informatie.

 

Info werken asielzoekers Website SDOA Website Vrijwilligerspunt

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties