Meteen naar de inhoud

Informatie over studeren

Inschrijven opleiding

Het is belangrijk dat je je op tijd inschrijft voor een vervolgopleiding. Er zijn opleidingen waarbij geloot wordt of waar aankomende studenten eerst uitgenodigd worden voor een intakegesprek. In zo’n gesprek wordt nagegaan of je voldoende gemotiveerd bent en of de opleiding bij je past. Vervolgens krijg je bericht of je bent geplaatst. Dan kun je een basisbeurs aanvragen.

Studiefinanciering

Als je een mbo-, hbo- of universitaire opleiding gaat volgen, dan heb je recht op studiefinanciering. De Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo) is de organisatie die de studiefinanciering verstrekt. Je kunt je alvast voorbereiden door de website van Duo te bekijken.

Mbo

Bij een Mbo opleiding kan de studiefinanciering uit vier delen bestaan: de basisbeurs, de aanvullende beurs, het studenten reisproduct en een lening. Meer informatie over de studiefinanciering, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs vind je op de website van de Duo.

Hbo en wo

Als je een hbo- of universitaire studie gaat doen, kan je de studiekosten betalen met het sociaal leenstelsel. Het sociaal leenstelsel bestaat uit 4 delen: de lening, de aanvullende beurs, het studentenreisproduct en het collegegeldkrediet. Je krijgt geen basisbeurs meer om de studie te kunnen betalen. Je kunt wel een studielening aanvragen. Lees meer op de website van de Duo.

Nog geen 18?

Ben je nog geen 18 jaar en ga je een mbo-opleiding volgen? Je ouders hoeven dan nog geen lesgeld te betalen. Ze ontvangen nog kinderbijslag en kindgebonden budget. Wel heb je recht op een studentenreisproduct (zonder studiefinanciering). Ga je een hbo- of universitaire opleiding volgen? Dan kom je wel in aanmerking voor studiefinanciering  als je nog geen 18 jaar bent. Kijk voor meer informatie op de website van Duo. Klik op de blauwe knop.

Financiën

Als je gaat studeren verandert er veel op financieel gebied. Wat kost een studie eigenlijk? Hoeveel lenen is verstandig (en is lenen überhaupt verstandig)? Wordt het op kamers of thuis wonen? Met welke kosten heb ik te maken als ik op mezelf ga wonen? Op de website van het Nibud wordt aangegeven wat je financieel kunt verwachten als je gaat studeren. Ook vind je tips om goed met je geld om te gaan, bijvoorbeeld via de gratis rekentool.  Klik op de blauwe knop om verder te kijken.

Consequenties lening

Als je nadenkt over het afsluiten van een lening voor je studie is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de consequenties ervan voor de toekomst. Met de Rekenhulp op de website van Duo kun je kijken wat je maximaal kunt lenen en wat de gevolgen van de lening zijn voor de studieschuld. Met het Financieel Studieplan kun je bekijken hoeveel studiefinanciering je nodig hebt. De rekenhulp geeft ook een indicatie van wat je later terug moet betalen.

Website Duo Info rondkomen studentenbudget Info wat kost studeren? Rekenhulp: lenen

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties