Meteen naar de inhoud

Informatie voor mantelzorgers

Zorg je langdurig en onbetaald voor jouw partner, een kind, een familielid of een vriend(in) met een handicap of ziekte (lichamelijk of geestelijk)? Dan ben je mantelzorger. Mantelzorger zijn geeft voldoening, maar is niet altijd makkelijk. Soms is mantelzorger zijn zelfs heel belastend. Je relatie wordt anders, misschien kun je iemand niet alleen laten of kijk je toe hoe de toestand achteruit gaat. Er zijn mogelijkheden om hier ondersteuning bij te ontvangen.

NAH café

NAH betekent Niet Aangeboren Hersenletsel. NAH ontstaat bijvoorbeeld na een ongeluk of een hersenbloeding en treft jong en oud. In het NAH café komen mensen met NAH bijeen en de mensen die bij hen betrokken zijn. Vaak zie je aan de buitenkant niet dat iemand NAH heeft, maar merk je het bijvoorbeeld omdat het geheugen minder goed werkt, concentreren moeilijker is, teveel prikkels niet verwerkt kunnen worden of dat iemand snel geïrriteerd is. Wil je meer weten over het NAH en de activiteiten voor mensen met NAH? Kijk dan op de website door op de blauwe knop te klikken.

Alzheimer café

Regelmatig wordt een Alzheimer café georganiseerd. Dit vindt voor de Oost Achterhoek plaats in Lichtenvoorde. Mensen met Alzheimer en geïnteresseerden zijn welkom. Wil je meer lezen? Klik dan op de blauwe knop onderaan de tekst.

Mezzo

In Nederland is Mezzo de organisatie die informatie verstrekt voor en over mantelzorgers. Wil je meer informatie of met Mezzo in contact komen? Lees dan verder op hun website.Klik hiervoor op de blauwe knop onderaan de tekst.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Winterswijk vindt het werk van mantelzorgers heel belangrijk en ondersteunt hen om hun zorg goed te kunnen blijven doen. Als blijk van waardering geeft de gemeente jaarlijks in november aan alle mantelzorgers een CleverCard cadeaukaart ter waarde van € 50,00, te besteden bij zo’n 70 Winterswijkse ondernemers. Daarnaast wordt elk jaar rond de Dag van de Mantelzorg (10 november) een activiteit georganiseerd speciaal voor mantelzorgers.

Mantelzorgwoning

Er zijn mogelijkheden om in of om je woning een mantelzorgwoning te realiseren. Bijvoorbeeld omdat je zo beter voor je kind of ouder met een handicap kan zorgen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Voor je gaat bouwen is het raadzaam contact op te nemen met de gemeente Winterswijk. Je kunt al iets lezen over de mantelzorgwoning op de website van de gemeente Winterswijk.

 

 

Website NAH Gelderland Website Alzheimer café Website MantelzorgNL Info mantelzorgwoning

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties