Meteen naar de inhoud

Informatie over een huis huren of kopen

Zoek je een woning? Bedenk goed wat je belangrijk vindt en wat jouw wensen zijn. Er zijn verschillende soorten huizen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een huis huren of een huis kopen. Heb een beperking? Dan zijn er misschien aanpassingen nodig in uw woning.

Huis kopen

Zoek je een koopwoning? Laat je eerst goed informeren. Er komen extra financiële verplichtingen bij het kopen van een huis. Ook moet je verschillende zaken regelen. Naast een hypotheek heb je te maken met verzekeringen, kosten voor de inrichting, het onderhoud en eventuele verbouwing.

  • Kijk voor informatie over de voor- en nadelen van het kopen van een woning op de website van het Nibud.
  • Op de site van Vereniging Eigen Huis vind je veel informatie over het kopen van een huis.
  • De gemeente Winterswijk heeft de intentie koopwoningen voor starters bereikbaar te maken met het aanbieden van de Starterslening. Deze stimuleringsmaatregel geldt voor zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Kijk hiervoor op de website van het SVn. Klik op de blauwe knop om verder te lezen.

Huis huren

Wil je een woning huren? Huren is minder risicovol dan kopen. Je zit niet aan het huis vast en hebt geen onderhoudskosten. Het is mogelijk dat je een woning kunt vinden via je eigen netwerk. Je kunt ook huren via een organisatie.

Particuliere verhuur

Particuliere verhuur betekent dat mensen eigenaar zijn van een woning en deze langdurig of tijdelijk verhuren. Je vindt advertenties van woningen op marktplaats, het prikbord van de supermarkt, de makelaar  of bijvoorbeeld facebook.

Sociale huurwoningen

Woningcorporaties verhuren sociale huurwoningen. Je kunt een sociale huurwoning huren als je inkomen onder een bepaald bedrag ligt. Zoek je een sociale huurwoning? Kijk eerst of je aan de regels voldoet. Bij een sociale huurwoning kan het zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag. WoonVinder is het systeem van Woningcorporatie De Woonplaats. Met de Woonvinder kun je reageren op woningen. Op de website vindt u het complete woningaanbod overzichtelijk op een rij. Je vindt er ook antwoord op veel gestelde vragen over huren. Wil je meer weten over huren bij De Woonplaats? Klik dan op de blauwe knop. 

Geen urgentie in Winterswijk

Binnen het woonruimteverdeelsysteem van De Woonplaats wordt geen urgentie toegepast. Hoe snel je een woning vindt, hangt af van je eigen activiteit en woonwensen. Hoe specifieker de woonwens, hoe langer het kan duren voor u een woning toegewezen krijgt.

Speciale situaties

In heel bijzondere situaties kan een  woning worden toegewezen buiten het woonruimteverdeelsysteem om. De Woonplaats heeft met enkele zorgpartijen en De Post convenanten afgesloten. Dit kan alleen in situaties waarbij veel problemen spelen en een woning onderdeel is van de hulpverlening. Een plan en doelen in de hulpverlening moeten ook aanwezig zijn. Hulpverlening alleen en behoefte aan een (andere) woning is niet voldoende. Hoe vervelend ook, situaties waarbij het vooral gaat om het krijgen van een woning, vallen niet onder de speciale situaties. Bijvoorbeeld scheiden of problemen thuis. Dit kan heel naar zijn, maar geen reden voor de inzet van een speciale woning.

Vrije sector huurwoningen

Dit zijn woningen die veelal door bedrijven of particulieren worden verhuurd. Het grote verschil met sociale huurwoningen is dat er voor vrije sector huurwoningen geen maximumprijs geldt. Daarnaast komt het vaker voor dat je geen huurtoeslag kunt aanvragen. Huur woningen via een particuliere verhuurder vind je op verschillende manieren: via een makelaar, marktplaats of een advertentie voor het raam.

Huurtoeslag

Heb je een baan of uitkering en huur je zelfstandig woonruimte? Als je een laag inkomen heeft kan het zijn dat je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit kun je aanvragen via de Belastingdienst. Meer informatie over huurtoeslag kun je lezen door op de blauwe knop te klikken.

 

 

 

Info voor en tegen - Nibud Website Eigen huis Website SVn Website de Woonplaats Info huurtoeslag Proefberekening huurtoeslag

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties