Meteen naar de inhoud

Informatie over werk en verlof

In Nederland kennen we verschillende vormen van verlof voor ouders. Die kun je opnemen als je bijvoorbeeld extra tijd nodig hebt voor de zorg voor jouw kind, als jouw kind plotseling ziek is of een beperking heeft. Val je onder een CAO? Dan kan het zijn dat daarin afwijkende regels zijn vastgelegd over verlof.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Als je werkt en zwanger bent, heb je volgens de wet recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Jouw partner krijgt na de bevalling twee dagen kraamverlof.

Ouderschapsverlof

Met ouderschapsverlof kun je tijdelijk minder werken. Je hebt dan meer tijd om bij jouw kind te zijn. Je hebt recht op ouderschapsverlof als jouw kind jonger is dan 8 jaar. Vraag jouw werkgever naar de mogelijkheden. Of klik voor meer informatie op de blauwe knop.

Calamiteitenverlof

Calamiteitenverlof is verlof dat je opneemt als zich een ernstig probleem voordoet. Bijvoorbeeld wanneer jouw kind plotseling ziek is en je het moet verzorgen of als je met jouw kind naar de huisarts of het ziekenhuis moet.

Zorgverlof

Zorgverlof (of mantelzorgverlof) kun je opnemen als je moet zorgen voor een familielid, vriend of iemand in jouw omgeving. Bijvoorbeeld als hij of zij een operatie krijgt. Het is niet nodig om zorgverlof op te nemen als jouw kind, partner of ouder onverwachts ziek wordt. Dan kun je calamiteitenverlof opnemen. Klik voor meer informatie op de blauwe knop.

 

Info zwangerschapsverlof Info ouderschapsverlof Info calamiteitenverlof Info zorgverlof

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties