Meteen naar de inhoud

Informatie over mantelzorger zijn

Zorgt u langdurig en onbetaald voor uw partner, een kind, een familielid of een vriend(in) met een handicap of ziekte (lichamelijk of geestelijk)? Dan bent u een mantelzorger. Mantelzorger zijn geeft voldoening, maar is zeker niet altijd makkelijk. Soms is mantelzorger zijn zelfs heel belastend. Uw relatie wordt anders, misschien kunt u iemand niet alleen laten of kijkt u toe hoe de toestand achteruit gaat. Er zijn mogelijkheden om hier ondersteuning bij te ontvangen.

NAH café

NAH betekent Niet Aangeboren Hersenletsel. NAH ontstaat bijvoorbeeld na een ongeluk of een hersenbloeding en treft jong en oud. In het NAH café komen mensen met NAH bijeen en de mensen die bij hen betrokken zijn. Vaak ziet u aan de buitenkant niet dat iemand NAH heeft, maar merkt u het bijvoorbeeld omdat het geheugen minder goed werkt, concentreren moeilijker is, teveel prikkels niet verwerkt kunnen worden of dat iemand snel geïrriteerd is. Wilt u meer weten over NAH en de activiteiten voor mensen met NAH? Kijk dan op de website door op de blauwe knop te klikken.

Alzheimer café

Regelmatig wordt een Alzheimer café georganiseerd. Dit vindt voor de Oost Achterhoek plaats in Lichtenvoorde. Mensen met Alzheimer en geïnteresseerden zijn welkom. Wilt u meer lezen? Klik dan op de blauwe knop onderaan de tekst.

Mezzo

In Nederland is Mezzo de organisaties die informatie verstrekt voor en over mantelzorgers. Zij bieden niet direct hulp zoals VIT hulp bij mantelzorg, maar geven op hun website informatie voor en over mantelzorgers. Wilt u meer informatie of met Mezzo in contact komen? Lees dan verder op hun website.

Mantelzorgwaardering

De gemeente Winterswijk vindt het werk van mantelzorgers heel belangrijk en ondersteunt hen om hun zorg goed te kunnen blijven doen. Als blijk van waardering geeft de gemeente jaarlijks in november aan alle mantelzorgers een CleverCard cadeaukaart ter waarde van € 50,00, te besteden bij zo’n 70 Winterswijkse ondernemers. Daarnaast wordt elk jaar rond de Dag van de Mantelzorg (10 november) een activiteit georganiseerd speciaal voor mantelzorgers.

Mantelzorgwoning

Er zijn mogelijkheden om in of om uw woning een mantelzorgwoning te realiseren. Bijvoorbeeld omdat u zo beter voor uw kind of ouder met een handicap kan zorgen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Voor u gaat bouwen is het raadzaam contact op te nemen met de gemeente Winterswijk. U kunt al iets lezen over de mantelzorgwoning op de website van de gemeente Winterswijk.

 

Website NAH Gelderland Website Alzheimer café Website Mezzo

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties