Meteen naar de inhoud

Informatie over veiligheid

Veiligheid is een breed begrip. Het kan gaan om de brandveiligheid van uw woning, maar ook wat u doet als u in huis valt. Een onderwerp wat vaak onbesproken blijft is ouderenmishandeling. Bijvoorbeeld als een ouderen geslagen wordt, maar ook financiële uitbuiting valt daaronder. Wat zou u in zo’n geval doen?

Brandveiligheid

Brandveiligheid is belangrijk. Ouderen zijn een risicogroep als het gaat om brand. De reden is dat ouderen vaak minder goed horen en zien en meer moeite hebben om snel weg te komen als dat nodig mocht zijn. Op de website van de Brandweer staat informatie over brandveiligheid bij ouderen. Leest u verder door op de blauwe knop te klikken.

WhatsApp Buurtpreventie

Om de veiligheid te verbeteren, zijn in Winterswijk voor een groot aantal wijken WhatsApp-groepen opgericht. Deze staan met elkaar in verbinding en zijn erop gericht verdachte situaties te signaleren en delen. Wil je je aanmelden? Klik voor meer informatie op de blauwe knop.

Personenalarmering

Met een persoonlijk alarm kunt u laten weten dat het niet goed met u gaat. Bijvoorbeeld als u bent gevallen en niet meer zelf overeind kan komen. Als u merkt dat u minder vast op uw benen staat en u alleen woont is een alarm aan te raden. Op de website van uw zorgaanbieder kunt u verder lezen over de mogelijkheden.

Ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling komt helaas vaker voor dan u mogelijk denkt. De schatting is dat jaarlijks 200.000 mensen boven de 65 worden mishandeld. Het gaat dan om lichamelijk of psychisch geweld, financiële uitbuiting en verwaarlozing. Maakt u zich zorgen omdat u zelf in zo’n situatie zit? Of kent u iemand waar dit bij speelt? U kunt contact opnemen met Veilig Thuis om de situatie te bespreken. Klik op de blauwe knop om meer te lezen over Veilig Thuis.

Vrijwillige ouderenadviseurs

Wilt u meer weten over goed voorbereid ouder worden? Een vrijwillige ouderenadviseur kan bij u op bezoek komen en u over verschillende onderwerpen informeren. Bijvoorbeeld over veiligheid in de woning, over financiën of over hulpmiddelen.Vrijwillige ouderenadviseurs in Winterswijk zijn bereikbaar via Claudia Bosscher van Sociaal Team de Post. Klik op de blauwe knop onderaan de tekst om Claudia te bellen of te mailen.

Politie

De politie treedt op bij strafbare feiten. Soms is niet altijd duidelijk of iets een strafbaar feit is. Bijvoorbeeld een mail met de vraag uw bankpas op te sturen. Moet u daar gehoor aan geven of juist niet? De politie heeft voor senioren een overzicht gemaakt met de meest voorkomende strafbare feiten bij ouderen. Lees het op de website.

Website Brandweer Website Senioren alarm Website Buurtpreventie Website Veilig Thuis Email Claudia Bel Claudia Website politie Website Alles zelf.nl
Uitgelichte video

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen?

Stel je vraag aan één van de medewerkers van De Post! Zij denken graag met je mee!

Ga naar De Post

Opzoek naar een Organisatie?

Bekijk alle organisaties in Winterswijk

Ga naar Organisaties